Ulven har indtaget ny del af Danmark: Men gå nu ikke i panik

Naturhistorisk Museum i Aarhus bekræfter, at der er set ulv i det nordlige Djursland to gange i løbet af sommeren.

Billedet her er fra et vildtkamera. Det fangede ulven i området omkring Bønnerup, Glsesborg og Tranehuse 5. august. Foto: Lars Kejser/TV2 Østjylland.
Offentliggjort Sidst opdateret

Vildkameraer har to gange fanget billeder af en vild ulv i det nordøstlige Djursland i løbet af sommeren. Det skriver TV2 Østjylland.

Det er første gang siden 2014, at der med sikkerhed er blevet konstateret ulv på Djursland. Dengang blev der gennem DNA-spor bekræftet at en ulv havde været der i marts og august.

Det er dog formentlig ikke den samme ulv, som er blevet spottet igen her fire år senere, forklarer forskningschef ved Naturhistorisk Museum Kent Olsen.

– Det er en ny ulv, som er kommet til Djursland nu. En ulv, som ikke har været der tidligere, siger han til TV2 Østjylland.

Godt med mad og ly

Ifølge forskningschefen er det nordlige Djursland et perfekt område for ulve og derfor også et område, som Naturhistorisk Museum sammen med Aarhus Universitet allerede i januar udpegede som et fremtidigt levested for ulve.

– Der er nok med føde i form af kronvildt, der er ret uforstyrret og en tilpas tæthed af skov og hede. Derfor er det et blandt flere oplagte steder til ulve i Danmark ud over de steder, hvor der allerede er ulv.

Ulv på gennemrejse

I øjeblikket skønnes det, at der lever omkring seks ulve i Danmark: Et ulvepar i Vestjylland, en enlig hanulv i Nordjylland og tre hvalpe fra kuldet, der blev født i Vestjylland sidste sommer.

Om ulven, der nu er spottet på Norddjurs, er en af de tre hvalpe eller en ny strejfende ulv fra Tyskland er indtil videre uvist. Det er dog noget forskerne er ved at undersøge, ved at lede efter ulveafføring, som de kan trække DNA ud af.

– Det er formentlig en ulv, der er på gennemrejse og nu har taget et mindre ophold i et område, hvor der er rigeligt med føde, forklarer Kent Olsen. Ulven er blevet fanget på vildkameraer på det nordlige Djursland den 8. juli og igen den 5. august. Altså har den været på Norddjursland det meste af sommeren.

Set af lokale

Ud over vildtkameraerne har flere lokale på Norddjurs kontaktet Naturhistorisk Museum den seneste måned og fortalt, at de har set noget, de mener var en ulv.

– I de tilfælde er vi aldrig sikre på, om det er en ulv eller en af de hunderacer, som ligner, folk har set. Men vi bruger den slags henvendelser som vejledninger, siger Kent Olsen.

Selvom flere har set ulven på Djursland i løbet af juli, er det ikke noget, som får Kent Olsen til at opfordre de lokale til at ændre adfærd.

– Alt tyder på, at ulven har været der den seneste måned og på trods af det er der ikke mange, der har set noget til den, så der er ikke noget der tyder på, at man som beboer i området skal gøre noget anderledes end man plejer, lyder opfordringen fra Kent Olsen.

Er ulven farlig?

Det, at ulven igen har fundet vej til Danmark, vil måske få nogen til at frygte, hvad der nu skal ske. For ulven er da farlig for mennesker, er den ikke? Det spurgte Newsbreak.dk Mikkel Stelvig om tidligere på året. Han er zoolog ved Københavns Zoologiske Have, og han så gerne, at vi lagde frygten fra ulven fra os, i hvert fald indtil vi forstår, hvad der gør et rovdyr farligt for mennesker.

For ulve kan godt være farlige for mennesker, ligesom andre rovdyr kan være det, men Mikkel Stelvig fortalte os, at ulven selv synes, at mennesket er farligt. Vi er et dårligt bytte, målt mod så mange andre dyr, og derfor er det ikke særlig sandsynligt, at et menneske vil blive overfaldet, endsige dræbt af en ulv, i Danmark.

– Ulven er sky over for mennesker. Den er bange for os. Ulven har gennem tiderne lært, at mennesket skyder på den, og generelt indgår mennesker ikke i ulvens adfærdsmønstre, sagde Mikkel Stelvig om emnet i juni måned.

Læs hele artiklen her: 

Er ulven farlig for mennesker?

Powered by Labrador CMS