Ulovligt fyrværkeri: Politiet skærper indsatsen
Tre dødsfald efter en nytårsaften på grund af krysantemumbomber er tre dødsfald for meget.
De tragiske ulykker nytårsaften, hvor tre mistede livet og to blev alvorligt sårede, da de fyrede ulovligt fyrværkeri af, får nu myndighederne til at sætte ekstra ind mod det ulovlige krudt. Det skriver bt.dk.
»Vi vil nu evaluere dette års ulykkerne og omfanget af den ulovlige fyrværkeri sammen med vores samarbejdspartnere: Sikkerhedsstyrelsen og EOD (ammunitionsrydningstjenesten, red.), og vi vil vurdere, hvordan vi sammen kan gøre en ekstra indsats for at undgå noget lignende næste år.«
Det siger politiinspektør Allan Nyring fra Rigspolitiet, som dog samtidig frygter, at selv ikke tre dødsfald vil være nok til at få alle til at holde sig langt væk fra de livsfarlige lunter.
»Vi må virkelig håbe, at de her dybt tragiske ulykker får folk til at tænke sig bedre om næste år. Det er fuldstændig uforståeligt, at nogen kan finde på at fyre den her slags ting af,« siger han.
Nytårsaften mistede tre mænd livet og to andre blev alvorligt sårede i to forskellige ulykker med det livsfarlige fyrværkeri.
I Assens blev en 37-årig familiefar dræbt, da han affyrede en krysantemumbombe i sin egen have, og på en mark i Skjellerup ved Hobro mistede to unge mænd livet og to andre blev sårede, da de ville fejre det nye år ved at sætte ild til det ulovlige krudt.
Politiet har fundet i alt fundet 506 ulovlige krysantemumbomber rundt omkring i hele landet i december og siden nytår.
Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet fra samtlige politikredse i Danmark.
Langt de fleste bomber er blevet beslaglagt at politiet i løbet af december som led i den almindelig politimæssige efterforskning. De største fangster har politiet gjort i Nordjylland, i Midt- og Vestjylland og på Sydsjælland, men 35 bomber er dukket op »af sig selv« i dagene efter nytår.
Den seneste bombe dukkede op søndag eftermiddag i Fælledparken i København og ved Nørre Snede i Midtjylland.
»Det er alarmerende, at der er så mange bomber i omløb. Samtidig er det positivt, at vi har fundet så meget af det,« siger politiinspektøren og tilføjer:
»Det er chokerende, at fok ikke fatter alvoren i det her.«
Politiet regner med, at alt det farlige krudt stammer enten fra indbrud på fyrværkerilagre eller fra ulovlige indkøb i udlandet.
I de seneste dage er flere af de dødbringende bomber dukket op på genbrugsstationer, i vandkanten, på gangstier og andre offentlig tilgængelige steder. Nogle har tilsyneladende fået kolde fødder efter tragedierne og forsøger at undgå bøden på et par tusinde kroner ved at smide krudtet tilfældige steder.
Alligevel regner politiet ikke med, at det flyder med store mængder ulovligt fyrværkeri rundt omkring.
»En del af det er nok blevet skudt af nytårsaften. Andet har vi allerede beslaglagt som følge af den almindelige politimæssige efterforskning,« siger Allan Nyring, som ikke vil udtale sig om, hvor mange flere krysantemumbomber, der ligger rundt omkring i garager eller kældre.
»Det ville være som at sælge elastik i metermål at begynde at gætte på. Vi har allerede lavet store beslaglæggelser. Hvor meget mere, der er derude, ved vi ikke,« siger han.
På de sociale medier undrer flere sig over, hvorfor politiet ikke indfører frit lejde, så folk kan komme af med det farlige krudt uden at frygte at få en bøde. Fra politisk hold har Dansk Folkepartis Peter Skaarup (DF) også været ude og foreslå frit lejde i en begrænset periode.
Men det mener politiinspektøren ikke nødvendigvis er en løsning.
»Der er altid mange overvejelser forbundet med en frit lejde-aktion. Hvis man har stjålet det ulovlige fyrværkeri, har man jo overtrådt straffeloven. Så frit lejde er noget, man skal overveje meget nøje. Vi mener, at vi ved at advare folk om det her, har fået øget opmærksomheden så meget omkring det, at vi har opnået det, vi ville,« siger Allan Nyring og tilføjer, at politiet ikke vurderer, at de eventuelt øvrige bomber er til umiddelbart fare for offentligheden.
Politiinspektøren understreger dog på det kraftigste borgerne til at kontakte politiet, hvis de se en bombe eller ved noget om ulovligt fyrværkeri, der kan hjælpe politiet.
»Vi vil kraftigt fraråde folk at røre ved det. De skal ringe til os, og så sender vi eksperter ud, som har forstand på at håndtere det«, siger Allan Nyring og tilføjer, at bomberne i sig selv ikke er farlige, men at de kan være livsfarlige i ukyndige hænder, hvis de bliver våde eller kommer i nærheden af ild.
To mænd blev kort efter de tragiske dødsfald anholdt. Den ene af dem, en 29-årige mand fra Nordjylland, blev varetægtsfængslet i fire uger. Han er sigtet for at have forvoldt fare for andre.