Ulogisk prisfinte: Køb en længere flyrejse og spar

Nogle gange kan man spare penge, ved at bestille en længere flyrejse med mellemlanding, og så stå af på mellemdestinationen. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Stig af på halvvejen og spar op til 50 procent på flybilletten.

Køb en billet til en lufthavn, der ligger flere hundrede kilometer fra din destination, og kom af sted for den halve pris. Det lyder ulogisk, men den er god nok.

Hvis man for eksempel vil besøge den serbiske hovedstad Beograd, er det billigere at bestille en flybillet til Athen med en mellemlanding i Beograd. Du står af i Beograd og lader flyet forsætte mod Grækenland uden dig. For mens flyet og afgangen fra København til Beograd er den samme, er priserne vidt forskellig.

En søgning viser eksempelvis, at den direkte rute fra København til Beograd koster 1254 kroner, mens en billet helt til Athen med en mellemlanding i Beograd kun koster 620 kroner. Det er ikke en ændret kvalitet, der gør det billigere. Flyet og afgangen til Beograd er nemlig den samme.

– Der kan være rigtig, rigtig mange penge at spare, hvis man gør brug af den her forbrugermanøvre. Priserne svinger, men jeg har personligt set besparelser på over 20 procent, lyder det fra Nicolas Michaelsen, der er internet-entreprenører og medstifter af rejse-appen AirHelp.

Han bliver bakket op af Ole Kirchert Christensen, redaktør og medejer af rejsesitet Check-in.dk.

– Det er ikke særligt udbredt i Europa. For folk ved ikke, at man på en rejse til A, kan få det billigere, hvis man køber et fly til B. Men det giver nogle gode muligheder til forbrugere, hvis de er klar over det, siger han til Newspaq.

De ulogisk prissatte billetter er en kombination af, at flyselskaberne ikke vil flyve uden fyldte fly, og derfor samler passagerer fra flere destinationer på en mellemlanding for at fylde pladserne, og en priskrig på visse destinationer. Det betyder, at billetter til eksempelvis Athen og Istanbul er langt billigere end destinationer som Beograd eller Bruxelles.

Det er ikke til alle destinationer, der er billigere billetter at hente. Nicolas Michaelsen anbefaler, at man bruger tid på at surfe rundt på rejsesøgemaskinerne for at se, om der er penge at spare.

– Hvis man ved, der er en mellemlanding, kan man sjusse sig frem til det flyselskab, som man kan få de billige billetter hos. Men det handler om at prøve sig lidt frem og prøve forskellige kombinationer af for at finde ud af, hvad der fungerer bedst, fortæller han til Newspaq.

Før man begynder at lede efter de billige billetter, er der et par vigtige detaljer at få på plads.

– Man kan kun gøre brug af det her, hvis man holder sig til håndbagage, for kufferterne flyver til den endelige destination lige meget hvad, fortæller Ole Kirchert Christensen og pointerer:

– Man er nødt til at købe to enkeltbilletter. Og det gør det svært at finde en tilsvarende billet til rejsen hjem. For man kan ikke købe returbillet og stige på halvvejs. Fordelen ligger klart på udrejsen, siger han.

Fænomenet er udbredt i USA, hvor det er kendt som ‘Hidden City Ticketing’.

Rent juridisk er det dog i orden at gøre brug af forbrugerfinten.

– Der er intet, der siger, at man ikke må stå af undervejs. Hvis man er i stand til at finde billetterne, så har man ret til at stå af og sige: Jeg har besluttet mig for ikke at flyve videre, siger Ole Kirchert Christensen.

Fakta:

I løbet af en halv time på en rejsesøgemaskine fandt redaktionen frem til to rejser med besparelser på over 20 procent, hvor flyet og afgangen er de samme.

København – Bruxelles (Prag)

Man sparer 233 kroner, eller 21,9 procent, ved at købe en billet til Prag med mellemlanding i Bruxelles til 829 kroner hos Brussels Airlines i stedet for at købe en direkte billet til 1062 kroner.

København – Beograd (Athen)

Man sparer 634 kroner, eller 49,4 procent, ved at købe en billet til Athen med mellemlanding i Beograd til 620 kroner hos Air Serbia i stedet for at købe en direkte billet til 1254 kroner.

Newspaq

Powered by Labrador CMS