Ukendt sygdom dræber mindst 500 rådyr på dansk ø
En fjerdedel af bestanden er gået tabt.
Syge og udmagrede rådyr, der dør af diarré er desværre det billede, som tegner sig på Samsø. Rådyrbestanden er ramt af sygdom, og indtil videre er mindst 500 dyr døde. Det skriver DR Østjylland.
Formanden for Samsø Jagtforening er en af dem, der møder de syge dyr alt for ofte.
– I vinter og i foråret har vi fundet rigtig mange. Det er gået hurtigere, end vi lige havde regnet med. Det er også værre, end vi havde regnet med, siger Søren Jørgensen til DR Østjylland.
Samsø Jagtforening regner med, at bestanden på øen var på godt 2000 dyr. De ved dog først, om tallet af døde er meget højere end 500, når jagten begynder til oktober.
Hvad, der præcis slår dyrene ihjel, er ikke til at vide. Men blandt andet er parasitter en stor dræber, mener Søren Jørgensen.
– Den stopper deres drøvtyggerfunktion. De dør simpelthen af diarré og sygdom i løbet af ganske kort tid. Man kan sige, at de dør af sult, siger han til DR Østjylland
Påvirker lokalbefolkningen
Epidemien er startet på nordøen, men har allerede spredt sig til hele øen, og det bekymrer godsejer på Brattingsborg Gods Anders D. Lassen.
– Vi har fundet otte døde, men der er desværre ikke garanti for, at der ikke har ligget mange flere. Det er ikke et alarmerende tal, men vi kan været bekymrede for, at vi får det i lige så stor omgang som på nordøen, siger Anders D. Lassen til DR Østjylland
For godsejeren kan det også få økonomiske konsekvenser, da det kan blive umuligt at tilbyde jagt på områdets bukke til oktober.
Ikke kun på Samsø
Hos Veterinærinstituttet bekræfter man fænomenet, som blandt andet har reduceret råvildtbestanden på Fyn. I Skov- og Naturstyrelsen har vildtkonsulent Sandor Hestbæk Markus også oplevet, hvordan sygdomme pludselig får en hel bestand i knæ.
– Desværre er det et billede af, hvad vi har oplevet de senere år. Der har været undersøgt rigtig mange rådyr, men der er ikke fundet nogen egentlig årsag udover en masse parasitter i dyrene, siger han til DR Østjylland.
Selvom dødeligheden er stor, er der ikke nogen entydig løsning på problemet. Naturen må gå sin gang, mener Sandor Hestbæk Markus.
– Tætte bestande i naturen, hvor det bliver unaturligt tæt har alle dage vist, at så kommer der epidemier i en eller anden form. Om 20-30 år finder bestanden et naturligt niveau og skal nok klare sig, siger han.