Uhyggeligt nyt om de danske coronapatienter

Patienter, der bliver hårdt ramt af coronavirus, kan få brug for en respirator. Men hvordan fungerer sådan en?

Offentliggjort Sidst opdateret

Corona-patienter er i gennemsnit indlagt på intensiv i tre uger. Det er længere, end man ventede, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag aften, hvor en plan for en delvis genåbning af Danmark blev præsenteret.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Respiratorer er vigtige i behandlingen af de patienter, der bliver hårdest ramt af det smitsomme coronavirus.  Derfor er der med virussets indtog verden over kommet stort fokus på antallet af respiratorer i de enkelte lande.

Sundhedsstyrelsen vurderede midt i marts, at der er respiratorer nok i Danmark til alle de patienter, der ventes at få behov for det under epidemien. Alligevel er der udfordringer, som Politiken skrev i weekenden.

De første erfaringer med coronasyge borgere på hospitalernes intensive afdelinger tegner nemlig et billede af en sygdom, som er værre for patienterne end frygtet og sværere for lægerne at tackle end ventet.

Patienter har brug for at være i respirator i forbavsende lang tid, ofte over to uger, i takt med at sygdommen udvikler sig uforudsigeligt med stigende risiko for, at de dør, og det er ikke kun ældre medborgere, som bliver kritisk syge af covid-19; i enkelte tilfælde skal respiratorerne pumpe luft ned i lungerne på unge i 20’erne.

Claus Lund, som er ledende overlæge på anæstesi- og intensiv afdeling på Hvidovre Hospital, siger, at det overrasker ham, at afdelingen endnu ikke har fået så mange covid-19-patienter ud af den maskinelle vejrtrækning.

– De er simpelthen sværere at få stabiliseret, end vi havde troet, sagde han i weekenden til Politiken. Der findes endnu ingen behandling mod coronavirus. Men en respirator kan hjælpe patienten med at trække vejret, indtil patientens immunsystem har nedkæmpet virusset.

I galleriet over artiklen kan du læse mere om, hvordan en respirator virker. Her kan du læse specifikt, hvordan det vurderes, om en coronapatient skal i respirator.

– Når der tages stilling til, om en patient har brug for en respirator, undersøger sundhedspersonalet, om patienten viser tegn på åndedrætsproblemer.
– Ved normal vejrtrækning trækker man vejret cirka 15 gange i minuttet – hvis det øges til 28 gange i minuttet, kan det være et tegn på, at der er behov for en respirator.
– Det er langt fra alle, der indlægges med coronavirus, der får behov for en respirator. Mange patienter modtager i stedet ilt gennem et næsekateter eller en iltmaske.

Kilder: Coronasmitte.dk., Den Store Danske, Sundhed.dk, Region Midtjylland, Region Sjælland, The Guardian.

Powered by Labrador CMS