Uffe Elbæk: Al landbrug skal være økologisk om 25 år
Der mangler et seriøst alternativ i dansk politik.
Det er DNAet for Danmarks nye parti, der ifølge Berlingske Barometer står til at ryge i Folketinget for første gang med otte mandater 18. juni. Alternativet støtter en rød regering, og Uffe Elbæk (Å) vil som politisk leder kæmpe hårdt for klimaet og iværksættere og mod bureaukratiet i det offentlige. Han sad tidligere i Folketinget og var minister for de Radikale, før han rev sig løs og blev frontfigur for en drøm om et alternativ.
Berlingske Nyhedsbureau har i forbindelse med folketingsvalget spurgt alle de ti partiledere til, hvilke tre mærkesager de prioriterer højest. Her er svaret fra Uffe Elbæk.
1. Seriøs bæredygtig omstilling
Vi skal have et samfund, der hverken driver rovdrift på dyr, miljø eller mennesker. Vækstraterne skal veksles til en seriøs omstilling, hvor vi vil have 100 procent vedvarende energi i 2040 og blandt andet også have 100 procent økologi inden samme år. Det kan godt være, at vi ikke når det mål, men hvis vi satte os mindre mål, ville vi bare nå endnu mindre.
Det konventionelle landbrug befinder sig i en alvorlig økonomisk krise, og landbrugets samlede gæld er på svimlende 360 milliarder kroner. Her kan man etablere en offentlig institution ala Finansiel Stabilitet, der tilbyder at opkøbe de mest pressede landbrug og så omlægger til mindre, lokale og økologiske landbrug, der dels skaber flere lokale jobs og dels kan blive lidt af et eksporteventyr, idet den globale efterspørgsel på økologiske fødevarer stiger. Vi mener også, at landbrugsstøtten i stedet skal målrettes den økologiske omstilling.
2. Stærkere iværksætterkultur
Iværksætteriet kræver bedre rammer. Vi vil have en toårig grøn iværksætterydelse til de dagpengemodtagere, der har bæredygtige forretningsidéer. Iværksætteri skal på skoleskemaet, og vi vil styrke det lokale iværksætteri for at fastholde befolkningen og beskæftigelsen i landdistrikterne.
Vi ønsker nye virksomhedsformer, der tager det bedste fra den offentlige, private og frivillige sektor. De såkaldte 4.-sektorvirksomheder vil skabe job, omsætning og ikke mindst løse konkrete samfundsmæssige problemer. Vi har med de socialøkonomiske virksomheder taget et vigtigt skridt, men tankerne bag dem skal udbredes til også at omfatte klima- og miljøområdet.
3. Mere tillid i det offentlige
De offentligt ansatte bruger årligt 60 millioner arbejdstimer på at dokumentere arbejdet. Det er alt for voldsomt. Vi vil sætte de offentlige institutioner fri for kontrol og mistillid, så sygeplejersker, pædagoger og lærere kan koncentrere sig om deres kerneopgaver. Alternativet vil eksempelvis arbejde for, at folkeskolen får mere egenbestemmelse over indretningen af arbejdet, så de i højere grad kan indtænke lokale forhold.
Herudover skal konkurrencestaten ud af sundhedsvæsenet, hvor økonomisk målbar vækst og effektivisering overskygger patienttilfredsheden. Sundhedspersonalet skal have mere frihed og selvbestemmelse til at udføre kerneopgaver frem for at være underlagt uoverskuelige krav om dokumentation og kontrol. Det stjæler nemlig tiden fra den sundhedsfaglige kerneopgave og truer arbejdsglæden og den faglige stolthed hos sundhedspersonalet.