Udsigt til markant dyrere EU-medlemskab

Ifølge nye beregninger kan det danske EU-medlemskab blive 5 mia. kr. dyrere om året. Mette Frederiksen kæmper imod budgetforslag.

Statsminister Mette Frederiksen synes, det lyder helt gak. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Danmarks medlemskab af EU kan snart blive væsentligt dyrere, skriver Jyllands-Posten torsdag.

Et forslag om et større EU-budget og risikoen for, at Danmark mister sin særrabat, kan koste Danmark milliarder. Ekstraregningen kan lyde på helt op til 5 mia. kr. om året, hvis Storbritannien ender med at forlade EU uden en forhandlet exit-aftale. Det viser nye beregninger fra regeringen forud for et topmøde torsdag i Bruxelles, hvor EU’s budget for perioden 2021-2027 er på dagsordenen.

Artiklen fortsætter under videoen

Statsminister Mette Frederiksen afviser, at Danmark vil betale mere til EU.

– Jeg bliver helt rystet over tanken om, at man sidder og jonglerer med europæernes skattekroner på den måde helt ublu, siger hun og henviser til, at EU-Kommissionen forventer øgede administrationsudgifter for cirka 35 mia. kr. i den syvårige budgetperiode.

Gak gak i EU

– Det er jo fuldstændig gak, siger hun og fortsætter:

– De penge, som vi har mulighed for at prioritere anderledes, skal gå til vores velfærdssamfund og ikke til et endnu større EU-budget.

Hun har derfor allieret sig med Sverige, Holland og Østrig, der alle ønsker at fastholde medlemslandenes EU-bidrag på 1 pct. af bruttonationalindkomsten. EU-Kommissionen har foreslået at øge bidraget til ca. 1,1 pct. og udfase rabatter til bl.a. Danmark.

Skyldes Brexit

Et større budget skal bl.a. fylde det hul, som opstår, når Storbritannien efter planen forlader samarbejdet og derfor ikke længere bidrager.

Men ifølge Mette Frederiksen bør unionen i stedet prioritere sine udgifter anderledes og eksempelvis skære i landbrugsstøtten for at bruge mere på klima og kontrol ved de ydre grænser.

Ifølge Marta Pilati, der er analytiker ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles, står Danmark dog i en »svær« position, når budgettet skal forhandles med de andre EU-lande.

– Flere af dem vil faktisk øge budgettet mere, end EU-Kommissionen har foreslået. Det samme ønsker Europa-Parlamentet, siger analytikeren, der dog påpeger, at Tyskland for nylig har bevæget sig i Danmarks retning.

Powered by Labrador CMS