Udmelding fra akutberedskab: Medicin udsolgt

Nye tabletter mod fnat er fortsat ikke godkendt, lyder det fra Region Hovedstadens Akutberedskab 1813 - men de andre lægemidler er udsolgt.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fnatramte borgere i Region Hovedstaden ringer fortsat i hobetal til akuttelefonen 1813 – men meldingen er nu, at der ikke er mere medicin til at behandle den kløende syge.

Det siger overlæge ved akutberedskabet 1813, speciallæge i almen medicin, Asmus Thun Bisgaard, til TV 2 Lorry.

(I galleriet over artiklen kan du forøvrigt se symptomerne på den smitsomme sygdom).

Artiklen fortsætter under videoen

Han har været i kontakt med flere apoteker i hovedstadsområdet, der i deres centralregister kan se, at håndkøbsmedcin mod fnat – Nix og Permethrin – er udsolgt.

– Det ser ud til at det måske først kommer tilbage 30. december. Det er lidt kritisk. Mange ringer, men vi kan ikke behandle det. Hvis ikke vi får behandlet fnat, så stiger det i omfang. Og det bliver kun værre hen over julen, fordi der er så mange helligdage, siger Asmus Thun Bisgaard.

Hundrede opkald per måneder

TV 2 Lorry kunne for nogle uger siden fortælle, at Akuttelefonen 1813 modtager omkring hundrede opkald om måneden fra personer, der er bekymrede for, om deres kløe skyldes den lille fnatmide.

De mange henvendelser har stået på i omkring et års tid, siden en række efterskoler blev ramt af fnatepidemi i december sidste år.

Der er ikke nogle officielle tal på, hvor mange personer, der smittes med fnat. Flere hospitaler i hele landet overrendes med fnatsmittede, lød det blandt andet i sidste uge fra Politiken.

Creme-salg steget

Også salget af den creme, som patienter behandles med, vidner om, at flere og flere rammes af fnat.

Mens der er i 2012 blev solgt omkring 44.000 pakker fnatmedicin blev der i 2018 solgt 67.000 pakker.

Fnat

  • Fnat (scabies) forårsages af infestation med fnatmiden, der er 0,25 mm stor og kun kan ses med lup. Det mest fremherskende symptom er ret pludselig udvikling af intens, generaliseret kløe, som oftest opstår 2-6 uger efter smittetidspunktet for dem, der er smittet første gang. Kløen er værst ved sengetid, da varmen får fnatmiderne til at være mere aktive. Fnatmiden kan overleve uden for kroppen i op til 36 timer ved stuetemperatur
  • Hudsymptomer viser sig som udslæt med små blegner eller vabler, specielt i den tynde hud ved fingermellemrummene og på fingre, ved albuer, brystpartiet og i skridtet. Efterhånden ses også kradsningsmærker på grund af kraftig kløe. Smitte kræver tæt hudkontakt og ses kun hos seksualpartnere, tæt familie og efter plejeprocedurer.
  • Der bør altid stilles en sikker diagnose hos indekspatienten, enten ved identifikation af levende mide eller scabiesgang, da dette er et unikt klinisk tegn.
  • Hos patienter med nedsat immunitet og ældre kan fnat i sjældne tilfælde have form som norsk fnat uden kløe. Norsk fnat er ikke en speciel fnatmide, men en betegnelse for udtalt infestation med fnat med tusindvis af fnatmider i skorpet, skællende hud, hvorfor smitte forekommer ved mindste berøring. Diagnosen norsk fnat bør stilles af en dermatolog.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Overlæge ved Region Hovedstadens Akutberedskab 1813, Asmus Thun Bisgaard, siger til TV 2 Lorry, at et nyt middel mod fnat – Stromectol i tabletform – kan fås hos de praktiserende læger.

Også i restordre

Men han har fået meldinger om at denne medicin også er i restordre. Derudover tager ansøgningen omkring et par uger at få godkendt af Lægemiddelstyrelsen.

– Når borgere ringer til Akuttelefonen 1813, så prøver vi at hjælpe, det vi kan, men vi kan kun behandle symptomer som kløe, og henvise til vurdering af behandling, hvis der går bakteriel infektion oveni. Vi har mulighed for at se fotos af udslættet, men vi opfordrer til at gå til egen læge med problemstillingen, siger Asmus Thun Bisgaard.

TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Apotekerforeningen og Lægemiddelstyrelsen.

Kilde: TV 2 Lorry.

Powered by Labrador CMS