Udlændingetiltag koster 900 millioner kroner
Afskaffelse af starthjælp og introduktionsydelse, ophævelse af pointsystemet for ægtefællesammenføring, mulighed for at bo og arbejde uden for asylcentre.
Det er nogle af de tiltag på udlændinge- og integrationsområdet, regeringen har gennemført siden 2011. Og det har ikke været gratis. En ny opgørelse fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold viser ifølge Jyllands-Posten, at initiativerne tilsammen koster omkring 900 millioner kroner i 2015 alene.
Ifølge folketingsmedlem Ellen Trane Nørby (V), der har bedt ministeriet samle tallene, beviser det, at regeringen har lempet udlændingepolitikken markant.
»Når Socialdemokraterne kører store glittede annoncer om, at de har strammet udlændingepolitikken, viser disse tal et helt andet billede. De viser et billede, hvor der er øgede omkostninger for en lille milliard kroner som følge af de lempelser, regeringen har gennemført i relation til for eksempel starthjælpen og familiesammenføringer,« siger hun til Jyllands-Posten.
Brugt på andre områder
»Det er et meget stort beløb, som vi i Venstre hellere ville have brugt på andre områder som for eksempel sundhedsvæsenet, socialt udsatte eller en styrkelse af erhvervsuddannelserne,« siger Venstre-politikeren, der påpeger, at nogle af omkostningerne, for eksempel til familiesammenføring vil stige fra år til år.
Hos Socialdemokraterne fastholder udlændinge- og integrationsordfører Ole Hækkerup (S), at regeringens politik er den rigtige. Han påpeger, at regeringen har strammet asylreglerne og reglerne for flygtninges familiesammenføringer.