Udførte samme job: Fik vidt forskellig løn
Polske Krzysztof og danske August lavede det samme arbejde for byggegiganten Aarsleff, men Krzysztof fik en langt lavere løn end sin danske kollega.
Citathistorie: Fagbladet 3F.
Forestil dig en virksomhed, hvor to medarbejdere laver det samme arbejde, men ikke får det samme i løn, fordi de er født to forskellige steder.
Sådan er virkeligheden hos Danmarks største byggeentreprenør Aarsleff.
Her tjener nogle polske bygningsarbejdere nemlig langt mindre end deres danske kolleger – blot fordi de fra Polen.
Det fortæller polske Krzysztof Wanarski og danske August Hentze til Fagbladet 3F.
Sidste år var de begge ansat af Aarsleff og lavede betonarbejde på store byggepladser i København.
Men hvor August Hentze gik til en timeløn på 217 kroner, blev hans polske kollega spist af med 165 kroner i timen.
– Jeg følte mig snydt, da jeg fandt ud af det. Vi laver præcis det samme som de danske kolleger, men vi får mindre i løn, alene fordi vi er fra Polen. Det er ikke fair, siger 32-årige Krzysztof Wanarski til Fagbladet 3F.
Sagde op
Han arbejdede på Postgrunden tæt på Københavns Hovedbanegård, hvor Aarsleff er ved at opføre Danske Banks nye hovedsæde for i omegnen af tre milliarder kroner.
Efter fem måneder fik Krzysztof Wanarski nok og sagde jobbet op.
– Når jeg spurgte, hvorfor jeg ikke fik mere i løn, så prøvede de at forklare det med, at de stillede en bolig til rådighed. Men jeg har min egen lejlighed og havde ikke lyst til at bo i en af deres barakker. Det giver ingen mening, siger Krzysztof Wanarski, som har boet i Danmark i fire år med sin forlovede.
Tre kilometer fra Postgrunden gik August Hentze sidste år som betonarbejder i dansk sjak på Aarsleffs byggeplads i Carlsberg Byen.
Han forstår heller ikke, hvorfor Aarsleffs polske ansatte får mindre i løn.
– Jeg har ikke nogen god forklaring på, hvorfor de er mindre værd end mig og mine danske kolleger. Der er ikke forskel på det arbejde, vi laver, og Aarfsleff forventer den samme kvalitet af os, siger August Hentze.
– De tager billig arbejdskraft, hvis de kan slippe afsted med det. Det er hverken fair over for polakkerne eller de danske bygningsarbejdere, for det underminerer hele fremtiden for vores branche, fortsætter den 30-årige betonarbejder.
-Ikke overraskende
Lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Bjarke Refslund er ikke overrasket over, at danske August og polske Krzysztof har haft forskellige lønvilkår.
– Det er iøjnefaldende, at en virksomhed aflønner to ansatte forskelligt, når de laver det samme. Men det er langtfra nyt. Lavere lønomkostninger er ofte en del af virksomhedernes motivation for at vælge udenlandsk arbejdskraft frem for dansk. Og for de udenlandske medarbejderes vedkommende er det typisk en udfordring, at de ikke kender deres rettigheder og derfor har nogle helt andre forventninger til løn. En dansk bygningsarbejder ville nok aldrig gå til den samme løn, som de bliver budt, siger Bjarke Refslund.
Fagbladet 3F har set en lang række lønsedler, der dokumenterer lønforskellen for danske og polske ansatte hos Aarsleff.
Danskerne har typisk en fast grundløn på 175 kroner i timen, mens polakkernes grundløn ligger på 140 kroner i timen.
Hertil kommer forskellige tillæg, så den reelle løn kan ligge på omkring 165 kroner for polakkerne og 220 kroner i timen for de danske ansatte.
Vækker harme
Både August Hentze og Krzysztof Wanarski er medlemmer af 3F Byggegruppen, som forhandler overenskomst for landets bygningsarbejdere.
Her vækker forskelsbehandlingen harme hos formand Claus von Elling.
– Det viser med al tydelig, at styrkeforholdet mellem arbejdsgiverne og arbejdstagerne er bragt fuldstændig ud af balance, når det handler om den udenlandske arbejdskraft, siger han.
Hos Aarsleff insisterer administrerende direktør Jesper Kristian Jacobsen på, at man ikke aflønner danskere og polakker forskelligt.
Men polakkerne bliver fratrukket penge for bolig, forklarer direktøren i et svar på mail til Fagbladet 3F.
– For at sikre, at vores udenlandske medarbejdere bor under ordnede og ordentlige forhold, har vi valgt at stille disse til rådighed og betale udgiften hertil. Lægger man denne udgift oven i lønnen, så når man det samme lønniveau som deres danske kolleger, lyder det skriftlige svar.
Men Krzysztof Wanarski og mange andre udenlandske arbejdere har deres egen bolig, og Fagbladet 3F har derfor stillet Aarsleff det opfølgende spørgsmål, om de udenlandske medarbejdere kan fravælge boligen og få samme løn som deres danske kolleger.
Men det har Aarsleff ikke svaret på inden Fagbladet 3F’s deadline.