Udenrigsministeriet advarer: Her er livsfarligt at være

En supertyfon står til at ramme Filippinerne, hvor mange danskere tager på ferie.

Politiet advarer beboere i et af de områder, der frygtes at blive hårdest ramt. (Foto: Scanpix)
Offentliggjort Sidst opdateret

En orkan af højeste kategori nærmer sig Filippinerne og ventes lørdag middag dansk tid at hamre ind i den nordlige del af landet med ødelæggende kraft.

Titusinder er flygtet fra kysten, og flere millioner mennesker er i umiddelbar fare for at blive ramt af tyfonens kræfter, oplyser myndighederne.

Og det kan få uoverskuelige konsekvenser i området, fortæller lokale myndigheder:

– Regnen vil være kraftig, og vinden er ikke til at spøge med. Vi kan opleve en stormflod, der kan nå op i fjerde sals højde, advarer Michael Conaq, der er talsmand for det lokale civilforsvar.

– Dette kan ødelægge huse, særligt de primitive huse. De er de mest almindelige i kystområder, forklarer han.

En tyfon i allerværste kategori

I Østasien omtales en orkan som en tyfon, og denne har fået navnet Mangkhut. Den ventes at ramme provinsen Cagayan på den nordlige del af øen Luzon lørdag middag dansk tid.

Tyfonen Mangkhut er en kategori 5 storm efter den norm, der bruges ved Atlanterhavet, skriver AP.

Kategori 5 er det allerhøjeste niveau.

Tyfoncenteret i Hawaii omtaler Mangkhut som en supertyfon. Den nærmede sig fredag og havde vindstyrker på op mod 255 kilometer i timen, da den befandt sig cirka 400 kilometer fra land.

Med sig har den et 900 kilometer bredt bånd af voldsomt regnvejr. I kombination med årstidens monsun kan det udløse mudderskred og store oversvømmelser.

Filippinerne rammes gennemsnitlig af 20 tyfoner om året. Den værste i de senere år var supertyfonen Haiyan i november 2013, der ramte den centrale del af Filippinerne. 7350 mennesker omkom.

Udenrigsministeriet advarer

På Facebook advarer også Udenrigsministeriets Borgerservice om den voldsomme tyfon.

De opfordrer danskere i nærheden til at holde sig orienteret – og til at tilmelde sig Danskerlisten og anskaffe sig Udenrigsministeriets Borgerservices app Rejseklar.

Powered by Labrador CMS