Udeladt Lama-møde sikrer regeringens diplomatiske bånd med Kina

Foto: Claus Bech/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er vigtigt at beholde en venlig atmosfære over for Kina, og der er ingen grund til at kritisere den danske regering for at undlade at mødes.

Sådan lyder det fra den buddhistiske åndelige leder, Dalai Lama, der onsdag mødte pressen på Hotel Bella Sky i København iført sine ikoniske røde og gule klæder, sine letgenkendelige briller og et par sorte kondisko.

Flere politikere har skoset regeringen og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for ikke at ville mødes med Dalai Lama af frygt for kinesiske sanktioner.

Men Kjeld Erik Brødsgaard, der er professor ved Asiatisk Forskningscenter på Copenhagen Business School, mener, at den danske regering har mange gode grunde til ikke at mødes med den tidligere leder af Tibet.

»Det ville blokere for yderligere fremskridt i de gode relationer, Danmark har med Kina. Der foregår en masse samarbejde i forhold til retsvæsenet, klagesystemer og også på menneskerettighedsområdet,« siger Kjeld Erik Brødsgaard.

Da Dalai Lama var i Danmark i 2009 mødte han daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Det udløste en diplomatisk krise med Kina, der anser møder med den åndelige leder som indblanding i interne kinesiske anliggender.

Dalai Lama stod i 1959 bag en mislykket opstand mod det kinesiske styre, efter Kina besatte Tibet i 1950.

De diplomatiske bånd mellem Danmark og Kina blev helet efter mødet med Løkke i 2009, da Danmark underskrev en såkaldt verbalnote om, at Tibet retligt tilhører Kina.

Kjeld Erik Brødsgaard mener, at et nyt møde med Dalai Lama ville blive opfattet som et brud på den aftale og blokere for andre fornuftige tiltag i de dansk-kinesiske relationer.

Den danske regering er kun en af en række regeringer, der den seneste tid har undladt at mødes med den buddhistiske leder. Men det får ikke hovedpersonen selv til at frygte, at støtten til Tibet er ved at forsvinde. Han understreger, at det er folket og ikke regeringsledere, der har ansvar for, at der udvikles mere medfølelse, tolerance og tilgivelse.

»Regeringer kan ikke gøre meget, så jeg har ikke noget at spørge politikere eller ledere om,« siger en smilende Dalai Lama.

Han mener, at den bedste måde at varetage Tibets interesser på er ved at danne en tættere relation til Kina og i en venlig atmosfære fortælle det kinesiske styre om nogle af landets problemer med korruption og manglende menneskerettigheder.

Dalai Lamas diplomatiske tilgang til den kinesiske regering kan hænge sammen med, at der er en optøning undervejs mellem parterne.

Kjeld Erik Brødsgaard fortæller, at der lige nu er forhandlinger mellem den kinesiske regering og repræsentanter fra Dalai Lama.

»Her synes jeg, man skal være meget varsom med ikke at foretage sig noget, der kan komplicere de meget ømtålelige forhandlinger,« siger han og henviser til den danske regerings håndtering af Dalai Lamas besøg i Danmark.

Hvad angår beskyldninger om, at Helle Thorning-Schmidt sætter eksportkroner over menneskerettigheder, vurderer Kjeld Erik Brødsgaard, at det i højere grad handler om diplomati end eksportmuligheder.

Dalai Lama er inviteret af Støttekomiteen for Tibet, og torsdag morgen skal 17 folketingspolitikere fra alle partier i Folketinget holde møde med ham.

Powered by Labrador CMS