Tyrkiet kommer med uklar forklaring på løsladelse
Beslutning om at løslade drabsmistænkt mand, som skulle udleveres til Danmark, blev taget af tyrkisk domstol.
De tyrkiske myndigheder var imod løsladelsen af den mand, der er mistænkt for drabsforsøg på forfatteren Lars Hedegaard. Det fremgår af den første officielle kommentar til sagen fra Tyrkiet, skriver Berlingske.
Kommentaren ligger på det tyrkiske udenrigsministeriums hjemmeside, og begge aviser er kommet i besiddelse af en oversættelse foretaget af Udenrigsministeriet i København.
Talsmanden for det tyrkiske udenrigsministerium forklarer, at den drabsmistænkte danske statsborger var klar til at blive udleveret til retsforfølgelse i Danmark, men efter en appel fra den mistænktes forsvarer besluttede en tyrkisk domstol at løslade ham.
Talsmanden, Tanju Bilgic, siger til Kristeligt Dagblad, at han ikke er bekendt med det juridiske grundlag for, at afgørelsen om udlevering blev omstødt.
– Der var en retslig procedure, og på basis af den traf domstolen denne afgørelse, siger Bilgic til avisen.
Af udtalelsen fremgår det desuden ifølge Berlingske, at de tyrkiske myndigheder vurderer, at han stadig befinder sig i landet.
De tyrkiske myndigheder forklarer endvidere, at de “forstår” de danske myndigheders “bekymringer” vedrørende den tyrkiske domstols løsladelse af Hedegaards mulige attentatmand.
– Frigivelsen af BH (den mistænkte attentatmand, red.) fra tilbageholdelse var ikke den udøvende myndigheds ønske.
– Udviklingen i denne proces vil blive nøje overvåget fra vores side og samarbejdet, koordineringen og udveksling af oplysninger med de danske myndigheder vil fortsætte, lyder det i beskeden ifølge Berlingske.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) skriver i en mail til Berlingske, at han er glad for de tyrkiske myndigheders reaktion.
– Når det er sagt, er hele forløbet stadig stærkt utilfredsstillende, og der er behov for yderligere afklaring. Jeg ser frem til vores drøftelse af sagen i nævnet i morgen, skriver ministeren med henvisning til et møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag.
Her skal Folketingets partier drøfte, hvilke skridt Danmark skal tage over for Tyrkiet i sagen, hvor Dansk Folkeparti for eksempel kræver den danske ambassadør hjemkaldt fra Ankara i protest.
Sagen startede, da det for to uger siden kom frem, at Tyrkiet havde løsladt den islamkritiske forfatters formodede attentatmand fra det fængsel, hvorfra han efter planen skulle havet været udleveret til Danmark. Oplysninger, som en dansk delegation i weekenden fik bekræftet i Ankara.
/ritzau/