Tusindvis af danskere smittet med svine-MRSA
Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har svigtet massivt i sag om svinebakterie, mener professor Hans Kolmos
Lige nu går mellem 6000 og 12000 danskere intetanende rundt og er smittet med den multiresistente svinebakterie MRSA CC398.
Det viser beregninger foretaget af to førende MRSA-eksperter, der betegner det som sikkert, at flere danskere vil dø som følge af smitten, skriver Politiken mandag.
– Det er naivt at forestille sig andet. Det er simpel matematik, når så mange er smittet, siger lederen af MRSA Videncenter i Region Hovedstaden, Henrik Westh, til Politiken.
Han og professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos har foretaget beregninger af det reelle omfang af smittede med MRSA i Danmark.
De statistiske beregninger er lavet på baggrund af tal fra den seneste rapport fra det danske overvågningsprogram for multiresistente bakterier, Danmap, og tal fra Seruminstituttets stafylokoklaboratorium.
Robert Leo Skov, overlæge i mikrobiologi på Statens Serum Institut, mener, at de to forskeres beregninger er dækkende for smitteniveauet.
Meldingen om tusindvis af smittetilfælde kommer, efter at Statens Serum Institut i sidste uge offentliggjorde tal, der viser, at 105 alene i juli fik konstateret smitte med svine-MRSA. Det er det højeste antal nogensinde på en måned.
MRSA har indtil videre kostet fire menneskeliv herhjemme. I alle tilfælde er der tale om mennesker, der i forvejen var svækket af anden sygdom, men som ikke havde haft nogen kontakt med svin.
– Det luskede ved bakterien er, at man sagtens kan være bærer af den uden at have den fjerneste idé om det. Hvis man ellers er sund og rask, har man ingen symptomer, men kan smitte andre, som er mere svagelige. De kan blive alvorligt syge og i værste fald dø, siger Hans Jørn Kolmos til Politiken.
Den tiltagende smitte fra menneske til menneske får Henrik Westh og Hans Jørn Kolmos til at rette et hårdt angreb mod myndighedernes indsats på området.
De to forskere mener, at indsatsen bør intensiveres i svinestaldene – og her er det ikke nok med fødevareminister Dan Jørgensens (S) fempunktsplan for bekæmpelse af svine-MRSA.
Den lancerede ministeren i juni med blandt andet obligatorisk håndvask og tøjskift efter besøg i svinestalden. Det mest indlysende ville være helt at fjerne de syge svin og indføre MRSA-fri besætninger, mener Hans Jørn Kolmos.
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) afviser i en mail til Politiken, at Fødevarestyrelsen negligerer problemet, men erkender, at fempunktsplanen kan vise sig utilstrækkelig:
– Selv om vi gør noget både for at begrænse smitten og begrænse brugen af antibiotika, har vi stadigvæk behov for meget mere viden om, hvordan svine-MRSA smitter. Når vi ved, hvad der virker, er jeg parat til at gøre det nødvendige
/ritzau/