Tusindvis af danskere har farlig spisevane

Sundhedsvæsenet anerkender ikke tvangsoverspisning som en spiseforstyrrelse på lige fod med lidelser som anoreksi og bulimi.

Mange danskere lider er overspisning. Men der er faktisk mange tips til, hvordan du kan undgå at spise alt for meget. Klik videre, og se hvad du kan gøre. Foto: Scanpix
Mange danskere lider er overspisning. Men der er faktisk mange tips til, hvordan du kan undgå at spise alt for meget. Klik videre, og se hvad du kan gøre. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

De fleste af tilhørerne til en konference på Nørrebro i København har ét tilfælles. De er alle i forskellig grad overvægtige og har fået konstateret den for mange ukendte spiseforstyrrelse BED.

Forkortelsen står for Binge Eating Disorder – også kaldet tvangsoverspisning på dansk.

Som navnet antyder, består sygdommen i, at man pludseligt oplever en massiv trang til at indtage store mængder mad eller søde sager, ofte foranlediget af et kontroltab som eksempelvis stress eller mobning.

Bo, en svært overvægtig mand i fyrrerne der lider af spiseforstyrrelsen, har fået ordet ved BED-konferencen.

– Siden jeg kan huske, har jeg ikke tænkt på andet, end hvad mon der gemmer sig i det skab. Alligevel fik jeg først konstateret BED for lidt over et år siden, siger han og beskriver, hvordan han i årevis løb panden mod muren i sundhedsvæsenet, før han til sidst fik stillet diagnosen, kom i behandling og fik bugt med sin spiseforstyrrelse.

At der skulle gå så lang tid, inden Bo kom i behandling, er ikke overraskende. For i modsætning til spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi står BED først til at blive anerkendt som en diagnose af Det Europæiske Diagnose-agentur – og dermed af de danske sundhedsmyndigheder – i 2022.

Sunde mellemmåltider

– Find noget, du kan lide, og put det i poser eller bøtter

– Grove grøntsager mætter mere end tomat, salat og agurk

– Spis kun mellemmåltider, hvis du er sulten mellem dine hovedmåltider

– Spis rigtig mad, når du “snacker”

– Overvej, om du fodrer en lækkersult eller en sult

– Køber du en enkelt ting at spise, som en myslibar, bør den ikke indeholde over 200 kalorier. For mange kalorier i snacks kan betyde, at du må begrænse dine hovedmåltider.

Kilder: Kost- og Ernæringsforbundet, Lene Sølvkær, Lene Toft Johansen

Trods manglende anerkendelse anslår Sundhedsstyrelsen, at 40.000 til 50.000 danskere i aldersgruppen 15-45 år lider af tvangsoverspisning, skriver Kristeligt Dagblad.

Den manglende anerkendelse af spiseforstyrrelsen betyder, at der kun findes syv private og foreningsdrevne behandlingstilbud i Danmark.

Et af tilbuddene drives af Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), der er medarrangør af konferencen. Foreningens vicedirektør Sabine Elm Klinker mener, at det er alt for lidt:

– Vi oplever lige nu at blive lagt ned, fordi så mange ønsker hjælp. Så meget, at det ikke engang er muligt at blive skrevet op på vores ventelister længere. De er simpelthen lukkede, siger hun.

Vil have revolution

På scenen er tre folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten – samt et regionrådsmedlem fra De Konservative – bemærkelsesværdigt enige om, at behandlingensmuligheder til BED-ramte skal forbedres
Karsten Skawbo-Jensen fra De Konservative mener, at de mange mennesker, der lider af BED, viser et grundlæggende behov for et paradigmeskifte i danskernes fokus på vægt, som ”gennemsyrer vores kultur og kropsidealer, og som ødelægger så meget for den enkelte”.

– Vi har brug for en revolution her, og det er ellers et grimt ord for en konservativ, siger Karsten Skawbo-Jensen.

De syv behandlingstilbud er finansieret af en midlertidig pulje, der udløber næste år. Til den tid vil op mod 1000 have gennemgået et behandlingsforløb, der primært består af gruppeterapi, hvor en psykolog hjælper personer med BED til at åbne op om årsagerne til deres spiseforstyrrelse og giver dem redskaberne til at tøjle den.

De foreløbige resultater er lovende.

Således viser et tidligere forsøg med en lignende behandlingsmetode, at mellem 75 og 95 procent ikke lever op til diagnosekriterierne efter forløbet. Altså at de stopper med at tvangsoverspise.

I galleriet ovenfor kan du se gode råd til at undgå at overspise.

Powered by Labrador CMS