Tusinder har meldt sig som frivillige

7.800 borgere i Region Hovedstaden og Region Sjælland har meldt sig til at hjælpe til, når landet bliver hårdt presset af coronavirus.

Offentliggjort Sidst opdateret

Borgere i Region Hovedstaden og i Region Sjælland melder sig nu i stor stil som frivillige for at hjælpe til på regionernes sygehuse i forbindelse med coronavirus.

Knap 1.600 har meldt sig hos Region Sjælland, mens 6.200 har meldt sig frivilligt hos Region Hovedstaden til decideret ulønnet arbejde og ekstra lønnet arbejde, hvis man er ansat i forvejen. Det viser de seneste tal fra de to regioner torsdag formiddag.

Det skriver TV 2 Lorry.

I Region Hovedstaden stiger tallet med omkring 1.000 personer om dagen, og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) er med egne ord “overvældet.”

– Det viser jo, at vi er villige til at hjælpe hinanden, når der er brug for det. At vi i hovedstaden passer på hinanden, selvom vi tit får skyld for ikke at hilse på hinanden og være anonyme i en storby, hvor man bor tæt sammen. Det her er det stik modsatte, siger Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Lorry.

Borgere med sundhedsfaglige uddannelser – men også personer med anden baggrund som eksempelvis pædagog – har siden lørdag kunne melde sig som frivillige hos Region Hovedstaden og Region Sjælland i kampen mod coronavirus.

153 indlagt

Der er lige nu 153 indlagt på landets hospitaler med covid-19. Heraf er 30 indlagt på intensivafdelinger, og 27 af dem er i respirator.

Endnu er ingen af de frivillige blevet kaldt ind på sygehusene, oplyser regionerne til TV 2 Lorry. De i alt 7.800 frivillige borgere er foreløbigt i reserve, indtil presset på sundhedsvæsenet bliver så stort, at der er brug for dem.

Derfor bruger regionerne lige nu tid på at undersøge, hvad de frivillige kan, og hvad de ikke kan, på baggrund af de ansøgninger, de har sendt ind. Efterfølgende får ansøgerne besked på, hvor de eventuelt skal møde op, og hvordan de eventuelt skal deltage i oplæringskurser.

Nogle skal have et lynkursus, andre skal have genopfrisket færdigheder, og nogle skal have nye introduktioner.

– Vi skal nok kontakte alle frivillige, lønnede som ulønnede, når der er brug for det. Men det bliver ikke lige i denne uge, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Bliver delt med alle

Region Hovedstadens jobbank bliver ikke bare delt med alle regionens hospitaler, centre og logistikcentraler – de bliver også delt med kommunerne, oplyser Regionsrådsformanden.

– Vi har tilbudt de kommuner, der ikke har lavet en jobbank, at de kan trække på vores. Og vi håber, at både de frivillige og dem, der har meldt sig til ekstra lønnet arbejde, også vil hjælpe til i deres lokalområde, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Når antallet af corona-syge danskere stiger vil presset på sundhedsvæsenet blive større og større. Samtidig kan det ikke undgås, at læger og sygeplejersker selv bliver smittet eller kommer i karantæne.

Således kunne TV 2 Lorry onsdag fortælle, at 438 medarbejdere på sygehusene i Region Hovedstaden har været hjemsendt som følge af coronavirus. Det tal er endnu ikke alarmerende, men udviklingen kan komme til at skabe bekymringer, mener en professor i sundhedsøkonomi.

Vil sende syge ansatte hjem

Region Hovedstaden sender naturligvis ansatte hjem, som er syge, smittede eller som har været i risiko for at være blevet smittet, forklarer Sophie Hæstorp Andersen.

– Det (antallet af hjemsendte, red.) er ikke et problem på nuværende tidspunkt, men det kan det blive senere, og derfor er vi ved at kigge på de nye retningslinjer for, hvilket personale, vi er nødt til at teste, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Spørgsmål: Kan der blive tale om at ændre på reglerne for, hvor lang tid ansatte skal være i karantæne hjemme?

– I så fald er det noget, Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen bestemmer. Lige nu er det sådan, at hvis man er sendt hjem, og ikke har haft symptomer i 48 timer, så skal man møde ind på arbejde igen. Det er bestemt på nationalt plan, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Powered by Labrador CMS