Tsunamibølge på mindst 800 meter
En asteroide ramte ud for Vestafrika i den periode, hvor en anden og større asteroide udryddede dinosaurerne
En asteroide, der for cirka 66 millioner år siden udslettede dinosaurerne, var ikke den eneste større asteroide, der ramte Jorden i den periode.
Det viser et nyt studie, som er bragt af Nature, der udgiver videnskabelige tidsskrifter. Det skriver de britiske medier The Guardian og BBC.
En anden, lidt mindre asteroide ramte nemlig også Jorden dengang.
Det skete ved Vestafrikas kyst, og det efterlod et stort krater.
Opdaget i 2022
Havgeologen Uisdean Nicholson fra Heriot-Watt University i skotske Edinburgh opdagede krateret allerede i 2022.
Dengang var det dog uklart, hvor stor en asteroide der reelt var tale om.
Siden dengang har forskerne brugt særlige 3D-billeder til at analysere krateret, der ligger cirka 300 meter under havets overflade.
Det fortæller Uisdean Nicholson til The Guardian.
- Der er cirka 20 bekræftede kratre i havet verden over. Men ingen er blevet fotograferet tilnærmelsesvist lige så detaljeret som det her, siger han.
800 meter høj
Asteroiden menes at have ramt for mellem 65 og 67 millioner år siden, og den skal have forårsaget tsunamibølger på mindst 800 meter i Atlanterhavet.
Det er ifølge studiet uklart, om den ramte før eller efter den asteroide, der var noget større og skyld i, at dinosaurerne uddøde.
Krateret, der beskrives i det nye studie, er cirka otte kilometer bredt. Selve asteroiden vurderes at have været 400 meter bred og at have ramt Jorden med en fart på cirka 72.400 kilometer i timen.
Til sammenligning efterlod asteroiden, der udryddede dinosaurerne, et krater, der er cirka 161 kilometer bredt, skriver The Guardian.
Det kaldes Chicxulub-krateret og ligger på Yucatán-halvøen i Mexico.