Trods svag euro: Dollaren rammer højeste niveau i ni år

Foto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Mens euroen svækkes, styrkes dollaren dag for dag og rammer mandag morgen det højeste niveau siden marts 2006.

Det er den svage europæiske vækst, uro i Grækenland og forventningen om nye obligationsopkøb fra Den Europæiske Centralbank (ECB), som presser den fælles valuta ned, mens en stadigt stærkere amerikansk økonomi holder dollaren oppe.

Det er særligt forventningen om flere tiltag fra ECB, som lægger tryk på euroen, som igen trækker den danske krone med ned. En dollar koster nu 6,3 kroner. Så sent som i maj kostede den 5,4 kroner.

Ifølge Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie, kan det være et spørgsmål om uger, før centralbankchef i ECB, Mario Draghi, vil igangsætte en ny stimuluspakke, som skal forsøge at hjælpe Europa ind i et opsving.

»Draghis udtalelser i et interview i det tyske Handelsblatt om, at risikoen for deflation er tiltaget de sidste seks måneder, at ECB er i gang med tekniske forberedelser for at ændre størrelsen, farten og sammensætningen af bankens pengepolitiske tiltag, samt at der er enighed i ECB om forberedelserne, læses som et endnu stærkere signal end tidligere om, at ECB er klar med QE allerede på mødet 22. januar,« skriver Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie.

Det har ikke gjort usikkerheden mindre, at den tyske regering er blevet citeret for, at det nu kan lade sig gøre at lempe Grækenland ud af euro uden at hele valutasamarbejdet bryder sammen. Der er nyvalg i Grækenland den 25.januar udløst af et politisk kaos, for fordi det for tredje gang mislykkedes den græske regering at vælge en præsidentkandidat.

Den tyske regering finder det næsten uundgåeligt at Grækenland må forlade eurosamarbejdet, hvis oppositionen vinder valget, fortæller en unavngiven regeringskilde til det tyske ugemagasin Der Spiegel.

Samtidig med truende deflation og politiske uro i Europa lukrerer den i forvejen styrkede amerikanske økonomi på en historisk lav oliepris, som holder den amerikanske valuta oppe i forhold til alle andre bortset fra den japanske yen.

»Det her er stadigvæk langt hen ad vejen en dollar-historie. Det stærke dollar-miljø er fortsat ind i det nye år, men det er euroens fald, der driver udviklingen,« siger Mitul Kotecha, valutastrateg hos Barclays til Financial Times.

 

Powered by Labrador CMS