Trist rekord: Så mange børn fødes med abstinenser

Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Socialministeren er klar til at bruge tvang for at forhindre gravide misbrugere i at drikke og tage stoffer.

Aldrig er så mange danske børn født som afhængige af alkohol og narko. I 2013 fik 109 børn konstateret abstinenser, året før var det 73, og i 1999 var det 40. Det viser en ny rapport om gravide misbrugere fra en arbejdsgruppe under Socialministeriet og Sundhedsministeriet.

11 børn fødes hvert år med diagnosen FAS, der giver hæmmet vækst og hjerneskade, skriver metroxpress.

Mange gravide alkoholikere og narkomaner går i behandling, men hvert år er der ifølge rapporten 10-15 misbrugere, der ikke vil lytte. Rapporten foreslår, at man i yderste instans tilbageholder de gravide misbrugere, til de har født. Det gør man således i Norge.

»Jeg synes, det er en rigtig god idé. Vi ved, at det er personer i de grupper, der ofte føder børn med varige handicap. De børn svigter vi massivt, når vi sender mødrene tilbage i deres misbrug,« siger May Olofsson, tidligere leder af familieambulatoriet i Region Hovedstaden.

Minister vil bruge tvang

Bagsværd Observationshjem vil gerne være et trygt hjem for tilbageholdte gravide misbrugere.

»Vi modtager et par gange om året nyfødte børn, der er født af misbrugere. Før vi modtager dem, er de dog under en nedtrappende behandling på hospitalet – det kan være med opiumdråber,« siger forstander Otto Juhl.

Socialminister Karen Ellemann (V) er parat til at bruge tvang mod gravide misbrugere.

»Jeg er klar til at tage langt skrappere midler i brug. Jeg vil meget gerne se på, om vi kan bruge tvang i de meget alvorlige sager, hvor jeg stiller mig på de ufødte børns side,« siger hun til metro og fortæller, hun vil indkalde alle Folketingets partier til forhandling.

Både Radikale, SF og Socialdemokraterne er åbne for et indgreb.

Powered by Labrador CMS