Tricktyve trives: Rekord i dankort-svindel
Titusindvis af danskere bliver hvert år offer for svindel og tyveri med dankort
»Jeg lagde mærke til, at der stod en og kiggede bag mig. Jeg tænkte, han aflæste min pinkode. Da jeg forlod butikken, var min pung væk.«
Sådan beskriver Susanne Ibsen hændelsen, da hun fik afluret sin pinkode og stjålet sit dankort. Da hun senere på dagen spærrede kortet, var der allerede hævet omkring 15.000 kroner fra hendes konto. Susanne Ibsen havde været udsat for det, der kaldes et tricktyveri. Tyven havde afluret hendes kode, stjålet hendes dankort og efterfølgende hævet penge på kortet, inden Susanne Ibsen fik spærret det.
I 2014 er antallet af misbrug af dankort steget, og denne gang slår dankortsvindlen rekord, skriver Berlingske.
I 2013 var der 47.460 tilfælde, mens helt nye tal fra NETS viser, at dankortsvindlen er steget med 17.979 til i alt 65.439 tilfælde i 2014. Til sammenligning steg antallet fra 2012 til 2013 med 1.397 tilfælde. NETS’ seneste opgørelse viser dermed, at Susanne Ibsens oplevelse ikke er et særtilfælde. Hun beskriver tyveriet som en ubehagelig oplevelse:
»Jeg havde hævet penge til julegaver, og tyven havde oplysninger om mig. Så det var en meget ubehagelig oplevelse,« fortæller Susanne Ibsen om oplevelsen, der fandt sted for snart to år siden.
Kommunikationschef hos NETS Søren Winge forklarer til Berlingske, at det primært er tricktyveri, der har øget antallet af svindel med dankort. Af de 65.439 tilfælde af svindel, udgør 45.470 fysiske tricktyverier i butikker, banker og hæveautomater, hvor tyven aflurer pinkoden og snupper dankortet.
»Vi kan konstatere, at der er en stigning i dankortsvindel, som primært følger de mange tricktyverier, der har været hen over sommeren,« forklarer Søren Winge.
Tormod Christensen, vicepolitiinspektør hos Rigspolitiet, bekræfter, at der i 2014 var en stigende tendens til dankortsvindel:
»Det breder sig ud over hele landet og har været et stigende fænomen i 2014,« forklarer han og oplyser, at det ofte er rumænere, der rejser rundt i Danmark og udland og franarrer folk deres dankort.
Tal, som Berlingske har fået særlig adgang til, viser, at der i forbindelse med de 65.439 tilfælde af dankortmisbrug er blevet hævet 65,4 millioner kroner på kortholdernes konti. Det svarer til, at der i gennemsnit i 2014 blev hævet 999 kroner på hvert enkelt stjålne dankort. Susanne Ibsen var således en af de ekstra uheldige, da folkene, der havde stjålet hendes dankort, havde formået at hæve væsentligt mere.
Det er imidlertid ikke kun svindel i forbindelse med tricktyverier, der sætter rekord. Også svindel i kategorien »fjernsalg«, der blandt andet omfatter internetmisbrug af dankort og telefonordrer, slår rekord. I denne kategori er antallet af misbrug steget fra 17.459 til 19.969 tilfælde i 2014. Ser man nærmere på tallene, viser de imidlertid, at misbruget af dankort på internettet er faldet procentmæssigt i forhold til, hvor mange penge danskerne generelt bruger på internettet.
Susanne Ibsen er siden tricktyveriet blevet mere opmærksom, når hun indtaster sin pinkode. Hos NETS mener man også, at man med lidt ekstra opmærksomhed kan undgå at miste sit dankort ved et tricktyveri.
»Vi har set en afluring af kortholderes pinkodeindtastninger på perroner og andre åbne miljøer, hvor der ikke bliver afskærmet tilstrækkeligt. Vores anbefaling er, at kortholdere er ekstra opmærksomme og skærmer godt af, når de indtaster deres pinkode,« siger Søren Winge.
Den anbefaling er man hos Rigspolitiet enig i.
»Det allerbedste råd, vi kan give, er, at folk skal være opmærksomme på, at der kan være folk, der prøver at aflure pinkoder. Derfor skal man være opmærksom på at beskytte den,« siger Tormod Christensen.
I efteråret igangsatte NETS et samarbejde med politi og banker, der skulle komme problemet til livs. Ordningen blev dog nedlagt i november sidste år.