Trick: Sådan får man børn til at droppe sodavand
Elever købte færre sodavand og energidrikke, når flaskerne blev rykket ned i bunden af skolekantinernes køleskabe
Citathistorie: Videnskab.dk
Sodavand er blot en blandt mange væsker, der er skidt for tænderne. Klik videre i galleriet ovenfor og se flere.
Et simpelt forsøg i kantinerne på fire danske erhvervsskoler bekræfter, at det er meget nemt at få folk til at træffe sundere valg ved at lave om på deres omgivelser. Det skriver Videnskab.dk.
I de fire kantiners køleskabe stod sodavand og energidrikke i elevernes øjenhøjde. Sundere drikkevarer som vand og juice var derimod gemt væk på de nederste hylder.
I en uge rykkede en specialestuderende fra Aalborg Universitet rundt på drikkevarerne, så de sunde kom i øjenhøjde, mens de usunde blev rykket ned i bunden.
Omrokeringen medførte, at eleverne købte mere vand og juice. Samtidig faldt kantinernes salg af sodavand og energidrikke, viser forsøget, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Food Quality and Preference.
– Eleverne drak normalt rigtig mange sodavand og energidrikke. Det gav meget positivt resultat at stille de sundere drikkevarer i øjenhøjde, siger Line Ekdahl Ørnbo, der lavede forsøget som led i feltarbejde på erhvervsskolerne i 2016, til Videnskab.dk.
– På en af skolerne var der nærmest ingen flasker med vand i køleskabet. Der måtte jeg bede personalet om at finde flere vand frem fra lageret, så jeg kunne stille dem frem i køleskabet, husker hun.
Kender ikke langtidseffekt
I sig selv giver Line Ekdahl Ørnbos lille 3-ugers forsøg ikke svar på, om det på sigt bliver ved med at påvirke elevernes valg af drikkevarer, hvis sodavand og energidrikke står i bunden af køleskabene.
Men forsøget føjer sig til en bunke studier, der peger i retning af, at simple ændringer i omgivelserne – også kaldet nudges – kan få folk til at træffe sundere valg.
I den internationale forskningslitteratur er der masser af eksempler på lignende forsøg i kantiner og supermarkeder, hvor forskere har serveret maden på nye måder eller har rykket rundt på varerne og på den måde har fået folk til at vælge noget andet, end de plejer.
I modsætning til oplysningskampagner, som opfordrer til en sundere livsstil, får nudges rent faktisk folk til at ændre adfærd, siger Bent Egberg Mikkelsen, der blandt andet forsker i, hvordan man kan opnå mere bæredygtige fødevarersystemer ved hjælp af adfærdsdesign.
– Med nudging får vi omgivelserne til at gøre arbejdet for os. Vi har lavet meget forskning, som viser, at det har en effekt. I kantiner er der for eksempel nærmest frit slag til at ændre omgivelserne, så man fremmer det sunde valg, siger Bent Egberg Mikkelsen, der er professor på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.
Han var vejleder på Line Ekdahl Ørnbos speciale og er førsteforfatter på den netop publicerede artikel.
“Nudging” virker
Også adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen fra Roskilde Universitet har fået gode resultater i adskillige forsøg med nudges i supermarkeder, i kantiner og på konferencer både i Danmark og i udlandet.
– Når vi skruer på ting i omgivelserne, så ændrer folk adfærd, siger han til Videnskab.dk.
Ikke alle forskere er dog lige begejstrede for at bruge nudging til at få folk til at spise eller drikke sundere. I 2020 publicerede en gruppe forskere fra Aarhus Universitet en kritisk analyse af 66 studier om nudging på sundhedsområdet.
Analysen konkluderede blandt andet, at for mange af de forsøg, der er lavet, er enkeltstående og kortvarige. Derfor giver de ikke svar på, om nudging virker på sigt og i andre kontekster, end de er testet i.
I forskningslitteraturen er der desuden risiko for bias, forstået på den måde at kun forsøg med positive resultater bliver offentliggjort, mens forsøg, hvor nudging ikke har en effekt, bliver i skrivebordsskuffen.
Endelig rejser forskerne kritik af, at for få af de publicerede studier om nudging overvejer etikken i, at man påvirker folk til ubevidst at vælge noget bestemt.
Loni Ledderer, som er førsteforfatter på analysen, er generelt skeptisk overfor at bruge nudging som metode til at få folk til at leve sundere.
– Jeg tror ikke på de der quick fixes, siger Loni Ledderer, der er lektor på Aarhus Universitets Institut for Sundhedsfremme, til Videnskab.dk.
Sodavand er blot en blandt mange væsker, der er skidt for tænderne. Klik videre i galleriet ovenfor og se flere.