Tredobling af sager: Toldere gør dette vilde fund

Smuglerne fortsætter deres forsøg.

Offentliggjort Sidst opdateret

Toldmyndighederne har noteret sig en stigende tendens i Danmark. Fra 2018 til 2019 er der sket en tredobling i antallet af sager om forsøg på indsmugling af de ulovlige piller tramadol.

Senest i begyndelsen af august 2020 oplevede tolderne endnu et forsøg. 6580 styk blev opdaget i to postpakker sendt fra Storbritannien, skriver Toldstyrelsen i en pressemeddelelse.

Pakkerne blev fundet ved den løbende kontrol at post, der kommer til Danmark.

– Køber man ulovlig medicin, har det ikke kun en økonomisk konsekvens i forhold til told, moms og afgifter, men medicinen kan også udgøre en decideret sundhedsrisiko, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz.

I 2017 blev tramadol omtalt bredt i Danmark.

– Tramadol er mindst lige så vanedannende som alle andre morfinpræparater. Det er hverken værre eller bedre. Alle vil – efter brug af tramadol i 2-3 uger – blive fysisk afhængige, sagde Gitte Handberg, specialeansvarlig overlæge på Smertecenter Syd på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Smerteforum, til Politiken.

Handler om profit

Tramadol, der er et smertestillende stof, kan let købes på internettet, og det er særdeles udbredt i cykelsporten. Men i 2019 blev det gjort ulovligt af Den Internationale Cykelunion (UCI).

Ifølge Preben Buchholtz er tilbageholdelsen af pillerne en del af en stigende tendens med ulovlig indførsel af lægemidlet. I 2019 havde Toldstyrelsen således 68 sager med tramadol-piller, mere end en tredobling fra 2018, hvor der var 16 sager.

I Danmark er privat import af tramadol en overtrædelse af lægemiddellovgivningen. Når Toldstyrelsen tilbageholder ulovligt importeret medicin som tramadol, bliver sagerne som udgangspunkt overdraget til Lægemiddelstyrelsen.

Preben Buchholtz forklarer, at det for de udenlandske smuglere handler om profit, og at de ikke skeler til, hvorvidt medicinen virker eller i værste fald er decideret farlig for helbredet.

– Følg i stedet sundhedsmyndighedernes råd om at købe medicin hos en godkendt forhandler, lyder opfordringen fra Preben Buchholtz.

Powered by Labrador CMS