Tre unge dræbt af frygtet sygdom: Nu er der nyt i sagen

Tre teenagere fik ikke den rette behandling, da de var blevet smittet med meningitis.

Offentliggjort Sidst opdateret

Tre teenagere ville med stor sandsynlighed have været i live i dag, hvis de havde fået den rette behandling for meningitis.

Det konkluderer Patienterstatningen i tre afgørelser ifølge DR.

Den 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund, den 17-årige Hans Graham Petersen og den 18-årige Christopher Licht Jensen døde alle af smitsom meningitis inden for godt et år.

Det gjorde de, på trods af at de ifølge Patienterstatningen havde henvendt sig til sundhedsvæsenet i tide.

– I to af sagerne har drengene efter vores vurdering helt klare symptomer på meningitis og skulle have været under behandling med antibiotika langt tidligere.

– Hvis de var kommet det, vurderer vi, at så var de i live i dag, siger direktør i Patienterstatningen Karen-Inger Bast til DR.

Du kan i galleriet danne dig et overblik over, hvilke symptomer der kan være tegn på smitte med meningitis.

Den tredje af drengene, Christopher Licht Jensen, burde have været indlagt til observation i stedet for at være blevet sendt hjem med smertestillende behandling, lyder det fra Patienterstatningen.

– Så ville man have givet ham antibiotika, og så vurderer vi, at han kunne have været i live i dag, siger Karen-Inger Bast.

Patienter skal inddrages mere

Familierne til de døde er blevet tilkendt erstatning på grund af forløbet, hvor fejlvurderinger altså menes at have kostet sønnerne livet.

I slutningen af september offentliggjorde Region Hovedstaden en analyse, der blev sat i værk efter de tre teenageres død.

Den konkluderer ifølge DR, at regionen kan blive bedre til at inddrage patienter og pårørendes viden. Og at der i regionen er behov for at forbedre viden om meningitis.

Region Hovedstaden vil nu sætte gang i flere tiltag for at mindske risikoen for, at der sker forsinkelser, når patienter skal udredes for akutte sygdomme såsom smitsom meningitis.

Særlige forskrifter for tab af unge

Patienterstatningen bekræfter over for Ritzau, at der er truffet afgørelser i sagerne. Det er op til forældrene at oplyse erstatningens størrelse, siger de.

17. marts i år trådte en lov i kraft om godtgørelse på 162.000 kroner ved tab af børn og unge, men da dødsfaldene skete inden da, har reglen ingen betydning for sagerne.

Unge bliver generelt kun dækket begravelsesomkostninger, da der ikke er tale om eksempelvis tab af en forsørger.

Newsbreak.dk har før fortalt om sygdommen meningitis. Her talte vi med Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge og leder af Statens Serum Instituts sektion for vaccineforebyggelige sygdomme i Afdeling for Infektionsepidemiologi & Forebyggelse. Han fortalte , at sygdommen kan være svær at diagnosticere. Det skyldes, at de første symptomer kan minde meget om for eksempel en almindelig influenza.

– Det er en sygdom, som er så frygtet, fordi den udvikler sig så hurtigt, sagde Palle Valentiner-Branth til Newsbreak.dk.

– Og så kan det være symptomer, som er lidt uspecifikke som for eksempel hovedpine, som også kan være tegn på mange andre sygdomme, som ikke er så farlige, lødt det fra afdelingslægen.

Powered by Labrador CMS