Tre sygehuse undgår sparekniv: Akutbiler slagtes

Besparelser på i alt 167,5 millioner betyder blandt andet, at sygehuset i Give og fire akutbiler nedlægges.

Offentliggjort Sidst opdateret

Sygehusene i Middelfart, Tønder og Nyborg undgik sparekniven, da 36 ud af 41 politikere i Region Syddanmarks regionsråd mandag aften blev enige om, hvor der skal spares i regionen.

Der har ellers tidligere været tale om at nedlægge netop disse sygehuse, men de undgik altså.

Sygehuset i Svendborg bliver derfor heller ikke omdannet til specialsygehus tidligere end planlagt, og fødsler og akutmodtagelse forbliver i Svendborg indtil omlæggelsen.

Dog undgik sygehuset i Give ikke at blive lukket, ligesom skadeklinikkerne, der er et alternativ til skadestuerne, i Middelfart og Fredericia lukker.

Derudover bliver akutbilerne i Faaborg, Grindsted, Skærbæk og Haderslev nedlagt.

Også psykiatrien bliver ramt, og det betyder blandt andet, at tidspunktet for at indfri målsætningen om at halvere anvendelsen af tvang i psykiatrien udskydes.

Regionsrådsformand: Fin balance

Det er dog alligevel en tilfreds regionrådsformand.

– Det har ikke været nogen nem øvelse, men jeg synes, vi har nået en fin balance i det, vi er nået frem til. Men det er klart, at der er nogle tidsler.

– Vi vil gerne helt havde undgået at lukke nogle sygehuse, men vi havde en bunden opgave, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

Forliget betyder, at regionen skal spare 123 millioner kroner i 2016. Den fulde besparelse på 167,5 millioner kroner falder først i 2017.

Paramedicinere erstatter akutbiler

Regionens besparelser på sundhed er en del af et forlig om budgettet for 2016, der blev indgået i september 2015.

Tidligere lød det, at regionen skulle spare 200 millioner kroner, men en lavere udgift til medicin end forventet har gjort det muligt at nedbringe besparelserne.

Hvad kommer det til at betyde, at fire akutbiler bliver nedlagt?

– Nu opretter vi 13 paramedicinambulancer, og så sørger vi for, at der er paramedicinere i ambulancerne, der hvor akutbilerne er blevet nedlagt. Derudover har vi udvalgt de akutbiler, hvor der er kortest forskel i responstiden mellem akutbilen og ambulancen.

– Forhåbentlig kommer den enkelte borger ikke til at mærke det, da der vil være paramedicinere i ambulancen. Men det er klart, at akutbilerne sommetider når hurtigere ud end ambulancen, så i de tilfælde må man vente lidt længere tid på ambulancen, siger Stephanie Lose.

Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, De Konservative, De Radikale og Liberal Alliance står bag forliget.

/ritzau/

 

Powered by Labrador CMS