Tre sure smileyer i træk – til samme restaurant

Der var en, to, tre smileyer til samme restaurant. På tre måneder. Værs'go og spis.

Dette syn møder dig ved indgange til restauranten Mona Lisa i Brandts Passage i Odense. Foto: Fra Smileyrapport.
Offentliggjort Sidst opdateret

Af skade blive man klog, lyder et gammelt mundheld.

Det lader dog ikke til at være tilfældet for restauranten Mona Lisa i Brandts Passage i Odense: Nu har Fødevarestyrelsen for tredje gang i rap uddelt den sureste smiley muligt – og før dem endda en mellemfornøjet en af slagsen.

Da Mona Lisa fik den forrige (sure) smiley, der kostede en bøde på 2000 kroner og en gebyrpålagt ny kontrol, sagde bestyrer Ole Bang blandt andet til Newsbreak.dk:

– Vi har en ret god kommunikation med dem (Fødevarekontrollen. red.). Vi har forsøgt at få dem til at komme hurtigt, så de kan se, vi har udskiftet de gummilister (der fik en anmærkning. red), og vi kan få de sure rapporter ned igen, sagde han videre.

Nu er endnu en sur smiley kommet til i samlingen.

Men…

Fødevarekontollen har altså nu, som bestyreren anglede efter, i mellemtiden været forbi. 8. november, for at være helt præcis.

Og her var påtalerne fra forrige kontrol bragt i orden. Så langt så godt.

Men Fødevarekontrollen kommer ikke bare og hurtigt tjekker en gummiliste eller to – den har øjnene med sig. Hvilket ikke blev til Mona Lisas fordel.

“Virksomheden kan ikke fremvise udført egenkontrol på området varemodtagelse, opbevaring og varmbehandling siden 24. september 2017 samt for nedkøling siden 22. september 2017, frekvens 1 gang per uge”, står der blandt andet i rapporten.

Forrige besøg var 19. september.

Glemte dokumentation

Personalet på Mona Lisa bedyrer dog, at egenkontrollen var foretaget, men ikke dokumenteret.

Der bliver også nævnt, at “virksomheden ikke kan fremvise nogen risikoanalyse og egenkontrolprogram”.

Til det bliver der svaret: Vi har ikke fået det lavet.

Denne gang beløber bøden sig til 5000 kroner for den forglemmelse.

Og det lader til, at netop ordet forglemmelse er et gennemgående tema i den restaurant, der ellers på sin hjemmeside skriver:

“Mona Lisa går ikke på kompromis på nogle områder. Uanset om det er betjeningen ved bordet, råvarernes kvalitet, tilberedningen eller anretningen, så stiler vi mod intet andet end det bedste!”

‘Vi har travlt’

Ved en af de andre kontroller var det blandt andet manglende ophængning af smiley-rapporterne, der udløste en sur smiley og bøde.

– Vi har restauranten og tre delikatesseområder, der har vi aldrig haft dem hængende, sagde Ole Bang dengang

– Vi har travlt, så det var en forglemmelse, sagde han videre.

En hurtig opsummering af de fire sidste rapporter lyder altså nogenlunde:

Manglende ophængning af rapporter, vejledt om opbevaring af fødevarer ikke må stå direkte på gulvet, køleskab hvor der opbevares bresaola måles med luftføler til 11,2 grader,

medarbejder i delikatesseafdelingen vasker hænder under produktionen på personaletoilettet, generel rengøring af produktionslokaler er ikke tilstrækkelig,

der ses bl.a. snavs af ældre dato i bakke med redskaber, på stikkontakter i produktionslokalet, virksomheden kan ikke vise dokumentation på områderne varemodtagelse, opbevaring, varmbehandling og nedkøling,

under komfur og køleenheder ses der snavs af ældre dato samt indtørret produktrester, i bakke med rene redskaber ses der snavs og produktrester af ældre dato samt isterningemaskine fremstår med sorte belægninger,

gummilister ikke udskiftet, oksekød målt til 9,8 grader, Virksomheden risikoanalyse og egenkontrolprogram er ikke opdateret,

fødevarer ikke må opbevares direkte på gulv (igen) og så de forømtalte egenkontroller og risikoanalyser (for anden gang).

Du kan se rapporten fra 16. august HER og 13. september HER.

Du kan også læse den sidste nye af slagsen. Den finder du HER.

Hvad skal der til for at lukke en restaurant?

I flere delstater i USA arbejder man med begrebet ‘Three strikes and you’re out’.

Det dækker i store træk over, at bliver du dømt tre gange, ryger du i fængsel på livstid.

Så galt er det dog ikke helt med smiley-ordningen – heller ikke selv om der ud for netop den smiley på Fødevarestyrelsens hjemmeside står at den kan betyde:

“Bødeforlæg, politianmeldelse eller autorisation eller registrering frataget.”

Det betyder altså, at Fødevarestyrelsen kan gå ind og lukke en virksomhed.

– Men det er kun i helt grelle tilfælde. Det sker utroligt sjældent, siger Erik Jepsen, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen til Newsbreak.dk.

Han fortæller dog videre, at det er mindre sjældent, at en virksomhed får et såkaldt ‘produktionsforbud’, der betyder, at der bliver nedlagt forbud mod produktion ind til en given anmærkning bliver udbedret.

Det har ikke – på trods af flere forsøg – været muligt for Newsbreak.dk at få en kommentar fra Ole Bang til den nye smiley.

Powered by Labrador CMS