Tre spædbørn smittet med MRSA

De tre spædbørn er blevet isoleret på et sygehus.

Tre spædbørn er blevet isoleret grundet MRSA. Genrefoto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Tre spædbørn er blevet isoleret på Næstved Sygehus. De er alle smittet med MRSA. Det meddeler Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Børnene er ikke syge af bakterien, der blev opdaget tilfældig. Men da der er tale om en meget smitsom, og potentielt farlig, bakterie, er de tre børn blevet isoleret.

– Det er en sjælden bakterie, men den kan behandles. Men vi vil ikke løbe nogen risiko, derfor handler vi prompte og lukker afdelingen for nye patienter, sygehusdirektør Vagn Bach, i pressemeddelelsen.

Sygdommen blev opdaget af sygehusets interne kontrol.

– Det er vigtigt at understrege, at ingen af de nyfødte er kommet noget til, men vi skal finde smittekilden hurtigt. Derfor sætter vi alt ind nu, og flytter alle nye patienterne til andre afdelinger i Region Sjælland, siger Vagn Bach i pressemeddelesen.

Bakterien har gode forhold

Det er ikke første gang, at MRSA opdages på en såkaldt neonatalafdeling.

– Det er en afdeling, hvor man er tæt på hinanden. Man er tæt med sit barn, men også tæt på andre patienter. Derfor trives bakterien godt i dette miljø. Derfor er det ikke første gang, at man ser dette på en neonatalafdeling i Danmark, siger ledende overlæge Ulrich Stab Jensen i pressemeddelelsen.

– Vi kan godt behandle bakterien med antibiotika, så det er ikke overvejende bekymrende. Men vi ser selvfølgelig alvorligt på det, siger Vagn Bach til TV Øst.

Sygehuset har lukket for tilgangen af flere børn, og der er lavet aftaler med Roskilde, Køge og Holbæk Sygehuse, der vil tage imod de kommende patienter, der ikke kan komme til i Næstved.

Hvad er MRSA?

MRSA står for Methicillin resistente Staphyloccocus aureus. Bag det kringlede navn gemmer sig dog en ret almindelig bakterie:

– MRSA er en resistent variant af den hele almindelige stafylokok-bakterie, som 30 til 50 procent af alle danskere render rundt med i næsen, siger Robert Leo Skov, overlæge og områdechef for Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne

– De fleste, der smittes med MRSA vil være raske smittebærere. Det betyder, at de har bakterien på sig, typisk i næsen og på huden men mærker ikke noget til den og har ikke tegn på infektioner.

Når der opstår infektioner med MRSA, vil de typisk vise sig som infektioner i huden, for eksempel som børnesår og bylder. MRSA infektioner skal på grund af bakteriernes resistens behandles med specialantibiotika.

MRSA er altså en lidt mere ”besværlig” bakterie, fordi den ikke kan behandles med almindelige antibiotika. Den opfører sig som en normal stafylokok.

– Stafylokokker gør os ikke noget, hvis vi har hele (intakte) slimhinder og hud. Stafylokokken tager fat, hvis den kommer ind under huden – for eksempel ved brystbetændelse, eller hvis man stikker sig på en rosentorn i haven, eller slår sig så hud-barrieren brydes – så er der skabt indgangsport til bakterien.

– Den ses i alle aldre, men hos svækkede kan det give alvorlige infektioner. Det ses ofte hos ældre mennesker, som i forvejen har et svækket immunforsvar.

Alvorsgraden afhænger altså af, hvor stærkt et immunforsvar, man har.

Man kan bære rundt på den i lang tid. Bærertilstanden fjernes med en speciel antibiotika-creme.

Den smitter ved tæt, tæt kontakt – mellem familiemedlemmer eller på sygehuse.

Opdager man MRSA på et sygehus, vil man i første omgang skærpe hygiejnen – håndvask er helt essentiel.

– Det giver sig selv, at vi vil ikke have bakterierne spredt på sygehusene.

– Vi skal lige være sikre på, at der ikke er yderligere smitte, og så skal vi have undersøgt den fundne bakterie. Det kan godt tage op til tre dage med de laboratorieprøver, siger han til TV Øst.

Powered by Labrador CMS