Tre amatør-arkæologer finder sølvskat
Tre amatørarkæologer med detektorer har gjort et enestående fund på en mark ved Orenæs på Nordfalster.
Fundet består af 75 sølvmønter, der stammer fra slutningen af 1500-tallet og første halvdel af 1600-tallet, samt mindre fragmenter af et pragtbælte af sølv. Den samlede skat vejer mere end to kilo.
»Det er et helt exceptionelt fund,« siger museumsinspektør Anders Rasmussen fra Museum Lolland-Falster.
Han fortæller, at mange skattefund fra den periode formentlig er gravet ned i forbindelse med ufredstider. Danmark og Sverige sloges dengang, så det bragede, og voldsomme sygdomsudbrud hærgede.
»I sådanne tider var det oftest lettere og mere bekvemt at grave sine værdier ned frem for at bære rundt på dem. Intentionen har formentlig været, at skatten senere skulle graves op,« siger Anders Rasmussen.
En del tyder på, at skatten blev gravet ned i en kiste.
»Vi har fundet en håndfuld rustne jernnagler under udgravningen, og det tyder på, at skatten blev gravet ned i en kiste af træ, som nu er forsvundet,« fortæller museumsinspektøren.
På Nationalmuseet er museumsinspektør og møntekspert Michael Märcher imponeret over skatten.
»Der er tale om sølvdalere, som var 1600-tallets internationale hårde handelsvaluta. Mønterne i skatten er præget i tidsrummet 1593–1650, og cirka en tredjedel af mønterne kommer fra Nederlandene,« siger han i en pressemeddelelse.
Han forklarer, at de yngste mønter i skatten er slået i år 1650, og da de ikke er specielt slidte, tyder meget på, at de ikke har været i brug længe, inden de blev gravet ned.
De mange sølvmønter udgjorde ifølge Michael Märcher en stor sum efter datidens forhold.
»Dalere var 1600-tallets svar på 1.000-kronesedlen, og skattens datidige købekraft svarede til et par årslønninger for en arbejdsmand eller prisen på fem gode okser,« siger han.
Det er ikke første gang, der dukker værdifulde effekter op på marken ved Orenæs. I 1940erne blev der fundet to knivskeder af sølv og to såkaldte stokkebælter ligeledes af sølv.
Museumsinspektør Anders Rasmussen ser et mønster:
»Ved udgravningen fandt vi nogle fragmenter af bælter, og hvis de passer sammen med de bælter, som dukkede op i 1940erne, er jeg sikker på, at vi har et samlet skattefund.«
Fra 28. marts og en måned frem udstilles den nye skat på Museet Falsters Minder i Nykøbing Falster, hvorefter den sendes til Nationalmuseet.