Trafikstyrelsen kan slå bunden ud af lufthavnsplaner

Aarhus Byråd har vedtaget at arbejde for at etablere en ny lufthavn ved forstaden Trige. I sidste ende er det dog Trafikstyrelsen, der kan afgøre, om det er uladsiggørligt.

Får Aarhus Kommune et nej til at bygge en ny lufthavn ved Thomasminde Mark ved Trige, så bliver der ikke bygget i kommunen, siger borgmesteren. Foto: Kim Haugaard/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

I Aarhus vil byrådet gerne have en ny lufthavn på Thomasminde Mark ved forstaden Trige. Det vil være en markant forbedring af rejsetiden fra Aarhus til byens tilhørende lufthavn. Den nuværende i Tirstrup ligger omkring 45 kilometer væk fra midtbyen.

Afgørelsen ligger dog ved Trafikstyrelsen, der kan slå projektet ihjel.

Nej eller ja

Det er Trafikstyrelsen, der blandt andet er med til at lave de internationale regler for flyvning. Dermed er det også styrelsen, der skal give godkendelser til en ny Aarhus-lufthavn, fordi der kræves lov til at flyve på specifikke steder. Også miljøhensyn spiller ind.

Svarer Trafikstyrelsen nej til Aarhus Kommunes ønske – og det gør de måske først om lang tid, altså svarer – så vil det slå drømmen om en lufthavn i Aarhus-området ihjel.

– Hvis det bliver nej til Thomasminde, kan lufthavnen ikke bygges i Aarhus Kommune, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) til Stiften.dk. Han bakkes op af andre politikere fra byrådet. Grunden er, at en analyse har påvist fire mulige placeringer. Havnen i Aarhus, to i Skanderborg Kommune og Thomasminde. I Skanderborg har kommunen pænt takket nej, og havnelufthavnen blev droppet nærmest med det samme.

Store undersøgelser

Netop nu er Aarhus Kommune i gang med omfattende forundersøgelser, som Trafikstyrelsen har bedt om, før svaret vil falde.

Det er blandt andet trafik og socioøkonomiske forundersøgelser, som kommunen skal foretage forud for svaret fra Trafikstyrelsen. Grunden til, at det kan tage lang tid, er, at det er særdeles omfangsrige undersøgelser. Det har borgmesteren tidligere fortalt.

Powered by Labrador CMS