Træt af Totalkredit? Her er dine muligheder

Hvis du har udsigt til højere gebyrer hos på dit realkreditlån, kan du godt nå at sadle om. Men det er ikke uden risiko, advarer en ekspert

Knap en halv million boligejere kommer til at betale tusinder af kroner ekstra for deres lån. Foto: Claus Fisker/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det koster penge at låne penge.

Alligevel har det vakt mere end almindelig bestyrtelse, at Nykredit og datterselskabet Totalkredit fra 1. juli sætter sine såkaldte bidragssatser på realkreditlån i vejret.

Kort sagt betyder det, at knap en halv million boligejere kommer til at betale tusinder af kroner ekstra for deres lån.

Så nu er det store spørgsmål: Kan de undgå at blive fanget i gebyrfælden?

Ritzau Fokus har talt med to af landets førende realkrediteksperter, og det korte svar er: Ja, det kan de formentlig godt.

To banker klar med alternativer

For eksempel er to af de store banker, som selv formidler Totalkredit-lån til deres kunder, allerede klar med et alternativt boliglån i deres egne banker.

Det er Sydbank og Spar Nord, der forsøger at lokke sure realkreditkunder over i egen fold med budskabet: Skift dit realkreditlån ud med et banklån – helt uden omkostninger.

Normalt koster en manøvre af den slags tusinder af kroner årligt, så det helt gratis spring er i sig selv noget af en “gamechanger”, lyder det fra Morten Langer, som er chefredaktør på Økonomisk Ugebrev:

– Når Sydbank og Spar Nord nu siger: Vi klarer alle omkostninger ved at skifte, så sender de følgende signal: Vi har en vare, som er bedre. Det er indtil videre lidt svært at gennemskue, hvor meget bedre varen så reelt er, men jeg er ikke i tvivl om, at man kan spare penge, siger Morten Langer.

Løfter for resten af 2016

Også landets tredjestørste pengeinstitut, Jyske Bank, har været hurtig ved havelågen med et, ifølge banken, “super konkurrencedygtigt” bankboliglån, som man kan skifte til “uden at skulle betale noget gebyr”, og hvor rentetillægget forbliver det samme hele 2016.

Altså endnu en bank, som “gør sig lækker” over for Totalkredit-låntagere.

Morten Langer løfter dog en pegefinger:

– Jyske Bank lover jo ikke noget, der rækker længere end 2016. Hvad så bagefter?

Ifølge realkreditanalytiker Morten Westergaard, som er partner i Mybanker.dk, er det svært at give et generelt råd til de tusinder af boligejere, som nu overvejer mulighederne.

Et skifte fra realkreditlån til banklån kan nemlig sagtens ende med, at de i første omgang vinder på gyngerne, men senere taber på karrusellerne.

Vær opmærksom på risikoen

Det afhænger for eksempel af, om de vælger et fast forrentet lån eller et lån med rentetilpasning.

– Så min anbefaling er, at man i hvert fald er opmærksom på det risikoelement, der ligger i, at renten i mange bankprodukter er variabel – og kan ryge op med dags varsel, siger Morten Westergaard.

Han peger på, at der også er muligheden for at udskifte realkreditlånet i Nykredit/Totalkredit med et tilsvarende hos en af konkurrenterne – Realkredit Danmark, BRF Kredit eller Nordea Kredit.

Alle tre institutter har indtil videre holdt lav profil, men Morten Westergaard vurderer, at der er gode chancer for, at man kan lande en god aftale.

– Alle er jo interesseret i at få kunder, så de vil uden tvivl give en fin betjening. Og set fra et forbrugersynspunkt er det altid stærkt, hvis mange ender med at skifte, for det vil ganske enkelt givet øget konkurrence, siger han.

Fakta om bidragssatser

– Når du afdrager et boliglån, betaler du et gebyr til kreditforeningen for at låne penge. Bidraget, som altså kommer oven i afdrag og renter, går til at dække omkostninger, lønninger og eventuelle tab på lånet.

– Bidragssatsen beregnes som en procentdel af din restgæld. Så jo lavere lån, jo lavere bidragssats.

– Sidste år betalte boligejerne ca. 15 milliarder kroner i gebyr på deres realkreditlån.

Kilde: Mybanker.dk

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS