Tordner sammen i TV-duel i nat

Millioner af vælgere vil se tv-debat natten til fredag, hvor der kommer fokus på mulige udbrud og kontroltab

Udgivet Opdateret

Tv-duel mellem Joe Biden og Donald Trump

Joe Biden og Donald Trump mødes i en 90 minutters tv-duel i CNN's hovedkvarter i Atlanta, Georgia.

Debatten vil sætte fokus på, hvem der er mentalt skarpest, og mulige kontroltab fra begge kandidater under konfrontationen.

Dette møde er det første siden valgkampen i 2020, i en tid hvor USA oplever dyb politisk splittelse.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Millioner af amerikanske vælgere vil natten til fredag sidde bænket foran tv-skærmene for at overvære en historisk duel mellem den demokratiske præsident, Joe Biden, og hans republikanske udfordrer, Donald Trump.

De to rivaler mødes i en 90 minutter lang duel i tv-stationen CNN's hovedkvarter i Atlanta i den sydøstlige delstat Georgia.

Mister besindelsen

- Under debatten vil der hos seerne først og fremmest være fokus på, hvem der er mentalt skarpest, siger Tevi Troy, præsidenthistoriker ved den partineutrale tænketank Bipartisan Policy Center.

- Folk er ikke entusiastiske omkring de to kandidater, men de vil se, hvordan denne konfrontation kommer til at forløbe. De vil se, om der sker en eller anden form for kontroltab på podiet i studiet. Der kan ske det, at Trump mister besindelsen i et vredesudbrud. Biden kan komme til at gøre noget, der er relateret til hans alder, siger Troy til hjemmesiden The Hill, der dækker Kongressen og politik med særlig fokus på Washington.

Tvivl om Biden

Trump fyldte for nylig 78 år, mens Biden bliver 82 i november.

- Alt handler om det. Kan Biden være dynamisk og koncentreret under hele debatten, så folk siger, at "måske kan den gamle mand godt klare det?" siger Karl Rove, som var rådgiver for præsident George W. Bush, og som er en af de mest indflydelsesrige republikanske strateger.

Rove, der har udtalt sig til The New York Times om duellen, siger, at Trump vil stå bedst ved at være tilbageholdende.

- Alle vil have fokus på, om præsident Joe Biden kan være dynamisk og koncentreret i 90 minutter - og på Trumps mulige vredesudbrud og kontroltab, siger flere iagttagere om tv-duel natten til fredag.

Dyb splittelse

Biden og Trump har ikke debatteret siden valgkampen i 2020. 

De mødes nu igen på et tidspunkt, hvor USA er præget af dyb splittelse om næsten alle politiske spørgsmål - hvad enten det gælder husholdningsøkonomi, abort, indvandring, klimaforandringer eller verdens krige.

Kendt skyldig

Opgøret er samtidig historisk på flere andre måder: 

Det står mellem den ældste siddende præsident nogensinde og en tidligere præsident, der for nylig blev kendt skyldig i alle 34 anklagepunkter i en sag om ulovlig bogføring og forsøg på at påvirke en tidligere præsidentvalgkamp.

-Trussel mod demokratiet

Biden har op til tv-duellen ikke vist tegn på nogen tilbageholdenhed.

På sociale medier sagde han onsdag, at "Donald Trump er den største trussel mod vort demokrati" - hvilket han ventes at gentage adskillige gange i Atlanta.

Den seneste Quinnipiac University-meningsmåling, der blev foretaget søndag, viser, at Trump har en føring på nationalt plan med 49 procent af stemmerne mod 45 procent til Biden.

Powered by Labrador CMS