Topmøde skal skyde gang i bedre integration
Vi har gennem flere år været for dårlige til at integrere udlændinge i Danmark, og det skal der gøres noget ved.
I ly af den aktuelle flygtningesituation inviterer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en række virksomheder, uddannelsesinstitutioner og frivillige organisationer til et topmøde på Marienborg torsdag.
I sidste uge bebudede Løkke, at han ville holde et »civilsamfundets topmøde«, og nu er den officielle invitation offentliggjort.
Formålet med mødet er at udveksle idéer om, hvordan de mange flygtninge, der kommer til Danmark for tiden, bedst bliver integreret, oplyser Statsministeriet.
»Vores integrationsindsats har i en årrække ikke skabt gode nok resultater. For få indvandrere får et arbejde eller en uddannelse. For mange lever på passiv forsørgelse uden reel kontakt til det danske samfund. Det er vi nødt til at gøre bedre,« siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.
Et fælles ansvar
I løbet af de seneste to uger har 12.400 flygtninge og migranter krydset de danske grænser, viser det seneste skøn fra Rigspolitiet, og med dem følger nye integrationsudfordringer, påpeger statsministeren.
»Vi har nu et fælles ansvar for ikke at gentage tidligere tiders fejltagelser. Men med de nye udfordringer har der også vist sig nye muligheder. På kort tid er der i civilsamfundet frisat nye, stærke kræfter. Og mange borgere og virksomheder har allerede givet udtryk for, at de ønsker at bidrage til at få de nye flygtninge bedst muligt integreret i vores samfund. Det momentum skal vi gribe,« siger Lars Løkke Rasmussen om baggrunden for invitationen til topmødet.
Statsministeren efterlyste søndag i et interview med Berlingske, at civilsamfundet tager »medejerskab«, når udlændingene skal integreres i det danske samfund.
Virksomheder må åbne op
Flere virksomheder har blandt andet kritiseret regeringen for at indrykke annoncer i flere libanesiske aviser med information om de danske asylstramninger, og Løkkes efterlysning var særligt rettet mod dem.
»Nogle af de virksomhedsledere, der nu går ud og er bekymrede over annoncer eller tonen og siger, at mangfoldighed er godt, må nu tage et ansvar ved at åbne deres virksomheder for de her mennesker ved eksempelvis at lave praktikforløb,« sagde han.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) og uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) deltager også i topmødet.