Toplæger arresteret for nyresvindel
Fem læger blev i sidste uge arresteret for at operere patienter med nyrer fra det sorte marked og forfalske dokumentationen.
I sidstge uge arresterede det indiske politi fem toplæger, heriblandt hospitalets CEO, fra elitehospitalet Dr. L H Hiranandani Hospital for ulovligt salg af nyrer.
De er alle under mistanke for at være del af svindel, der høster organer fra fattige landsbyboere og sælger dem videre med kæmpe fortjeneste. Det skriver Quartz.
Ulovlig salg af nyrer
Polititiet blev opmærksom på svindlen, efter en medarbejder på hospitalet viste dem mistænksom dokumentation for en planlagt operation, hvor en kvinde skulle donere sin nyre til sin mand.
Politiet lavede en razzia under operationen 14. juli, hvor de fandt ud af, at parret ikke var gift. Kvinden kom derimod fra landet i nabostaten Gujarat.
Det lader til, at organsælgere har lokket fattige fra Gujarat til at sælge deres nyrer for cirka 200.000 rupees, svarende til cirka 21.000 kroner. Herefter bliver nyrerne solgt videre på det sorte marked med kæmpe fortjeneste.
Ifølge indiske love er det kun tætte slægtninge, der kan donerer deres nyrer til patienter. Køb og salg af organer er strengt forbudt, og straffes med fængselsstraf eller store bøder.
Del af international svindel
Skandalen kommer kun uger efter, at politiet arresterede Santosh Raut, der efter sigende er manden bag et kæmpe international netværk med over 1000 ulovlige transplantationer i Indien, Nepal, Myanmar og Sri Lanka. Man tror, at hans netværk er kædet sammen med svindlen på Hiranandani hospitalet.
Samtidigt er Raut, som er blevet arresteret to gange før, flygtet fra politiets forvaring denne uge.
I juni afslørede politiet lignende svindel på det prestigefyldte Indraprastha Apollo Hospital i New Delhi. Bagmændene har eftersigende forfalsket dokumenter, der fik det til at se ud, som om donorerne var i familie med modtagerne. På denne måde så transplantationerne lovlige ud. I virkeligheden blev donorerne dog betalt omkring 300.000 Rupees, svarende til cirka 31.500 kroner. Herefter blev nyrerne videresolgt med kæmpe profit.
Hjælp forbeholdt familien
I Indien er det kun muligt for en donor, der ikke er i familie med modtageren, at donere en nyre, hvis regeringen tillader det. På den måde sikres det, at der ikke er nogen penge involveret. Den eneste anden måde at få fat i en nyre er fra patienter, der er hjernedøde, for eksempel på grund af en ulykke. Dette kræver dog familiens accept. Ellers må organerne kun udtages fra lig. Disse muligheder er dog forblevet upopulære.
Der er omkring 200.000 indere med behov for nyre transplantationer hvert år, hvilket betyder at efterspørgslen langt overstiger udbuddet.
Dette giver muligheden for et voksende sort marked, hvor bagmændene tjener millioner af rupees per transplantation, ved at kræve en heftig sum fra patienterne og kun betale donorerne, som er fattige og forgældede landsbyboer, en forsvindende lille del.
– I afsides landsbyer i vest-Bengal og Bihar lever de fleste af landsbybeboerne med én nyre, og operationerne bliver udført lokalt, fortæller Rishi Kant fra NGO Shakti Vihini til Hindustan Times, og fortsætter:
– Det er et voksende marked, hvor bagmændene udnytter de fattige.