Topchef misbrugte skatteborgeres penge med dankort

Tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune er idømt seks måneders fængsel, heraf to måneder ubetinget.

Den kommunale chef er fundet skyldig i misbrug af skattebetaler-penge. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

En tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune er ved Retten i Holstebro idømt seks måneders fængsel for mandatsvig. Fire måneder af straffen er gjort betinget, mens to måneder er ubetinget. Derudover skal den tidligere kommunaldirektør, Mads Gammelmark, tilbagebetale 123.098 kroner til Struer Kommune.

Det svarer til det tab, som kommunen har haft som følge af direktørens misbrug af sit kommunale hævekort. Mads Gammelmark har i retten erkendt, at han har foretaget 174 uberettigede hævninger på kortet over en periode på to et halvt år.

I en retsmødebegæring, som Newsbreak.dk modtog om sagen i januar, fremgår det, at mandens misbrug blandt andet foregik ved kontanthævninger. Misbruget var ifølge advokaturchef Mette Møller foregået ved mange småbeløb, som den tidligere direktør i kommunen skulle have brugt fra 25. marts 2017 til 29. juli 2019.

– Der er 174 forhold, og det er især mange kontanthævninger, og der er også brugt penge ved tankstationer, sagde hun. Det er afdelingen for økonomisk kriminalitet under central efterforskning ved Midt- og Vestjyllands Politi, der har efterforsket sagen, inden den blev afleveret til anklagemyndigheden.

I alle tilfælde har bilagene manglet. Det skyldes ifølge den 52-årige mand et stort arbejdspres.

– Der er ikke noget særligt system i det, det er bare sket, siger Mads Gammelmark i retten.

Slidt ned

Han taler lavmælt og tørrer sig flere gange om øjnene med en kleenex. Mads Gammelmark beretter om et stort arbejdspres og en arbejdsuge på 70 til 80 timer. Det gjorde, at han ifølge sin egen forklaring ikke havde tid til at holde styr på bilagene og få dem sendt til kommunens bogholderi.

– Det er nemt at være bagklog, men når jeg ser tilbage, var der bare et enormt rod og høj fart hver dag. Der har været meget rod i mange ting i mit liv, siger den tidligere kommunaldirektør.

Pengene er blandt andet blevet brugt på restaurantbesøg, køb af dagligvarer, taxakørsel, parkeringsafgifter og museumsbesøg. Mads Gammelmark sagde i august sidste år sit job op i Struer Kommune. Det skete som følge af sygdom, lød det dengang i en sparsom pressemeddelelse fra kommunen.

Det er kommet frem i retten, at den sygemeldte mand har udviklet en depression og er i behandling med medicin og psykologsamtaler. Sagens anklager argumenterede i retten for en ubetinget fængselsstraf på seks måneder. Forsvarsadvokaten, Ole Møller Knudsen, talte for en ren betinget straf.

Dommeren, der afgjorde sagen, har valgt en kombination. Mads Gammelmark har udbedt sig betænkningstid i forhold til, om han vil anke dommen. Den nuværende kommunaldirektør i Struer Kommune, Jesper Thyrring Møller, siger, at kommunen har skærpet kontrollen med kommunale hævekort i kølvandet på sagen.

– Tidligere havde vi en stikprøvebaseret kontrol af bilag. Nu har vi en 100 procents kontrol, siger han til Ritzau.

Det er han sigtet for

Museumsbesøg, parkeringsafgift, taxakørsel og dagligvarer.

Det er blandt de udgifter, som en nu tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune uberettiget har brugt et kommunalt kreditkort til at dække.

Det fremgår af en retsmødebegæring i straffesagen mod eksdirektøren, der nu er sigtet for mandatsvig.

Den ulovlige brug af kommunens kreditkort begyndte ifølge begæringen i foråret 2017 og fortsatte til 29. juli 2019.

16. april brugte direktøren kommunens kort til en betaling på 240 kroner på Museet på Koldinghus i Kolding.

Dagen efter fulgte en betaling på 788 kroner til en overnatning på Hotel Koldingfjord.

Det seneste registrerede misbrug af kortet er fra 26. juli 2019, hvor direktøren hævede 1000 kroner i en Jyske Bank-filial i Hobro.

Generelt er der adskillige kontanthævninger på listen over de 174 forhold.

De fleste ligger på mellem 1000-2000 kroner, men en enkelt kontanthævning skiller sig ud, nemlig da direktøren hævede 10.000 kroner ved Nordea i Struer 14. december 2017.

Den mindste udgift, der er noteret på listen, er en betaling på 24,95 kroner på en tankstation i Hobro 26. juli 2018.

Kommunaldirektøren er sigtet for “at skaffe sig eller andre uberettiget vinding ved i et formueanliggende, som der påhvilede ham som kommunaldirektør at varetage på vegne af Struer Kommune, at have handlet imod kommunens tarv”.

Det gjorde han ved at foretage de 174 hævninger og indkøb “uden kommunalt formål”.

Kommunen led i den forbindelse et tab på godt 123.000 kroner, lyder det i sigtelsen.

Kilde: Retsmødebegæring/Ritzau

Powered by Labrador CMS