Tog omvej til Folketinget
Mads Fuglede, som 23. august fylder 50 år, flyttede som lille til New Zealand og blev senere kendt som USA-ekspert og folketingspolitiker for Venstre
Han var tidligere kendt for at udlægge teksten om forholdene i USA for danske tv-seere.
For syv år siden blev han folketingskandidat for Venstre, og via en omvej kom han i 2017 i tinget.
Mads Fuglede, som mandag 23. august fylder 50 år, var allerede et familiært ansigt for mange danskere, da han blev politiker.
Den uddannede cand.mag. i historie og filosofi fra Aarhus Universitet havde blandt andet dækket præsidentvalgkampene i USA i 2008 og 2012 for TV 2, og han havde undervist i international politik og USA's historie.
Da han afslørede sine planer om at komme i Folketinget, blev han da også bedt om at sammenligne Danmark og USA.
- Vi har en velfærdsstat, der passer til det, vi har valgt. Politisk er der ikke ret meget ved USA, som jeg synes, man skal have transformeret til en dansk kontekst, sagde Mads Fuglede dengang til B.T.
Flyttede til New Zealand
Det internationale kom tidligt til ham. Allerede da han var helt lille, flyttede hans familie til New Zealand, hvor faren havde fået job som læge.
Senere gik turen tilbage til Danmark og en opvækst i Nordjylland, hvor han blev student fra Dronninglund Gymnasium.
Folketingsvalget i 2015 fik ikke det ønskede udfald for Mads Fuglede, som ikke blev valgt.
Han kunne dermed fortsætte i sin rolle som USA-analytiker og var i 2016 medvært på TV 2 under præsidentvalget.
Endte alligevel i Folketinget
Men i 2017 endte Mads Fuglede alligevel i Folketinget, da partifællen Jakob Engel-Schmidt forlod tinget til fordel for et job i det private erhvervsliv.
- Jeg skal sætte mig ydmygt ned og lære at være politiker. Når jeg er blevet bedre til det og har fået lidt erfaring, så begynder jeg selvfølgelig også at pippe lidt mere, sagde Mads Fuglede.
Et år senere blev han gjort til blandt andet udlændingeordfører i det daværende regeringsparti. Den post har han fortsat.
Her har Mads Fuglede gjort sig bemærket som en af strammerne i udlændingepolitikken hos Venstre.
Han var også blandt de ni i partiets folketingsgruppe, der stemte imod, at der skulle indledes en rigsretssag mod Venstres tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, som nu er løsgænger.
Fik lymfekræft
Som ung overlevede Mads Fuglede et forløb med lymfekræft, hvilket satte sig dybt i ham.
- Når man har overlevet cancer, kommer det til at definere én på godt og ondt resten af livet. Når jeg møder andre, der har været det samme igennem, kan jeg mærke, at vi har et bånd, sagde han i 2016 til B.T.
Privat bor Mads Fuglede sammen med kæresten Maria Worm. Parret har sønnen Johannes, som blev født i 2018 på den amerikanske uafhængighedsdag 4. juli.