Tobaksgiganter: Rygerere er selv ude om det
Det er rygernes eget ansvar, hvis de får mén af rygning, siger tobaksproducenter efter dom i Højesteret.
Får du problemer med lungerne, hjertet eller potensen, fordi du tænder den ene smøg med den anden, så er det dit eget ansvar. Du kan ikke kræve erstatning fra tobaksproducenterne.
Sådan lyder fortolkningen af en dom i Højesteret torsdag ifølge tobaksproducenterne Skandinavisk Holding II, tidligere Skandinavisk Tobakskompagni, og House of Prince.
– Dommen fastslår, dels at den, der vælger at ryge, selv må påtage sig ansvaret for eventuelle helbredsmæssige følger, dels at det kan være vanskeligt, men ikke umuligt at holde op med at ryge, siger Claus Bagger, administrerende direktør i Skandinavisk Holding II.
– Højesteret slår desuden fast, at risikoen ved at ryge har været alment kendt meget længe. Dagens dom er en påmindelse om, at den enkelte ryger må afveje risikoen ved at ryge mod glæden, siger han.
Den 67-årige fynbo Allan Lykke Jensen er den første i danmarkshistorien, der har lagt sag an mod tobaksindustrien for de skader, som rygningen har forårsaget.
Højesteret slog dog fast torsdag, at tobaksselskaber ikke er ansvarlige for varigt mén som følge af mangeårigt forbrug af cigaretter.
Samtidig påstod Allan Lykke Jensen i det oprindelige søgsmål, at tobaksfirmaerne gjorde cigaretter mere afhængighedsskabene, og de indeholdt mere nikotin og tjære end deklarationen sagde.
– Vi var sagsøgt for at have manipuleret med Prince-cigaretterne, så de blev mere afhængighedsskabende, og for ikke at have oplyst tilstrækkeligt om farerne ved rygning, siger House of Princes talsmand, Jacob Lund.
– Højesterets dom frifinder virksomhederne, og viser at påstanden var grundløs. Desuden har Højesteret slået fast, at det i årtier har været almindeligt kendt, at rygning medfører en risiko for helbredet. Den risiko er rygerne bekendt med, siger han.
Det var allerede som 10-årig, at Allan Lykke Jensen begyndte at ryge. Nikotinen fik tag i ham, og han fortsatte med at pulse i knap 50 år. Det svarer til omkring 680.000 cigaretter, da Højesteret mener, at han i gennemsnit har røget 40 smøger dagligt.
Allan Lykke Jensen begyndte at få problemer med helbredet på grund af de mange smøger, da han var i 40’erne. Den nu 67-årige fynbo fik blandt andet problemer med potensen, hjertet og blodomløbet i benene.
/ritzau/