Tobaksgigant satser på mindre farlige cigaretter

300 forskere i “The Cube”, som forskningscentret i den schweiziske by Neuchatel hedder. Forskere i gang med at udvikle en cigaret, som skal være mindre farlig at ryge end almindelige cigaretter. Foto: Philip Morris/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

I Schweiz sidder 300 fysikere, biologer og kemikere og forsker i at udvikle en smøg med færre farlige stoffer.

CHANGE står der med store bogstaver på en opslagstavle i forskningscentret “The Cube”, hvor 300 kittelklædte mennesker i laboratorier med en let lugt af tobak forsøger at udvikle en cigaret, som er mindre risikabel at ryge.

Bogstaverne er formet af små billeder af medarbejdere, som leende kigger ud igennem en ramme. “Tænk ud af boksen”, står der under et af billederne.

The Cube er ejet af tobaksproducenten Philip Morris og ligger i den schweiziske by Neuchâtel en times togtur fra Genève.

Inde i den firkantede kolos pulser og bipper robotter og maskiner, der testryger smøger og laver nye tobaksblandinger for at sammensætte en slags cigaret, som en dag kan godkendes som værende et “reduceret risiko produkt”.

Det nye i det er, at tobakken opvarmes og ristes i stedet for at brændes.

Det gør, at cigaretten ifølge tobaksproducenten udløser få procent af den almindelige cigarets over 5000 stoffer, hvoraf mindst 100 er skadelige. Dog er mængden af nikotin den samme.

Den kommunikationsansvarlige for innovative produkter i Philip Morris, Tommaso Di Giovanni, mener, at den nye cigaret kan udfylde et hul i markedet, som e-cigaretten har efterladt.

Et produkt, som indeholder tobak, vil appellere bedre til rygere, tror han.

– Vi mener, at det her er vores største vækstmulighed som firma. Om det er rygningens fremtid eller ej, det kommer an på, om rygerne vil have produktet, og om vi kan underbygge det som et “reduceret risiko produkt”, siger Tommaso De Giovanni.

Det er den amerikanske sundhedsmyndighed FDA (Food and Drug Administration), som skal godkende produktet, for at det kan markedsføres i USA som et “modificeret risikoprodukt”.

FDA vil se beviser for risikoreduktion og for, at produktet ikke henvender sig til unge, ikke-rygere eller eks-rygere.

Hvis produktet skal introduceres i Danmark, må det ifølge specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Mads Lind ikke bruges som salgsargument, at der er tale om et mindre skadeligt produkt.

– Reglerne skal blandt andet ses i lyset af tidligere tilfælde, hvor light-cigaretter blev markedsført som mindre skadelige. Men det viste sig senere, at det var de ikke, forklarer han.

Ritzau har besøgt Philip Morris i Schweiz efter invitation fra producenten.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS