To døde og to blev hjerneskadede: Ulykken henlagt

To fiskere omkom og en pumpemand og en Falckredder fik hjerneskader, da en aflæsning af fisk gik helt galt den 3. august 2014 i Strandby Havn. Foto: Steffen Ortmann/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Både politiet og Arbejdstilsynet har henlagt en sag om en ulykke, hvor to personer omkom og to personer blev hjerneskadede af svovlgasser på skib.

I august 2014 udspillede en tragedie sig på Strandby Havn i Nordjylland. Den 58-årige Hans Jørgen Hansen og hans 21-årige nevø Morten Christensen var sammen med den 24-årige Nick Vejle ved at pumpe fisk ud af lastrummet på kutteren Susanne H, da en af de værste arbejdsulykker i Danmark i nyere tid indtraf. Hans Jørgen Hansen og Morten Christensen omkom begge, mens Nick Vejle og den 52-årige Falck-redder Erik Schack begge fik alvorlige hjerneskader efter forgiftning af svovlbrinte.

På trods af ulykkens tragiske konsekvenser, er sagen blevet henlagt af Arbejdstilsynet og politiet, skriver Fagbaldet 3F i en stor artikelserie om den tragiske hændelse.

Giftige fiskedampe

Ulykken skete den 3. august, da Hans Jørgen Hansen og Morten Christensen på en varm sommerdag havde været på et langt fisketogt efter brislinger. Da de stævnede ind i havnen kom Nick Vejle, der var ansat som pumpemand hos Grenaa Lossekompagni for at hjælpe med at få fiskene pumpet fra lastrummet til en tankvogn. Men i sommervarmen havde fiskene i lasten udviklet giftige svovlbrinte-dampe og fortrængt ilten i lastrummet. De to fiskere faldt livløse om i lastrummet, og da Nick hoppede ned for at hjælpe dem, besvimede han også.

Tankvognens chauffør tilkaldte hjælp, og Erik Schack var en af de første ambulancereddere på stedet. Han blev få timer senere ramt af flere blodpropper i hjernen og hastet på sygehuset.

“Det er utilgiveligt”

Både Nick Vejle og Erik Schack, der begge fik alvorlige mén efter ulykken, føler sig svigtet i sagen, da de ikke mener, at den er blevet ordentligt undersøgt.

– Jeg var sikker på, at der ville blive placeret et ansvar og givet kæmpebøder, skriver Nick Vejle til Fagbladet 3F.

Nick Vejle fortæller, at han aldrig har afgivet forklaring som vidne til ulykken til hverken Arbejdstilsynet eller politiet.

Falck-redder Erik Schack er i dag lam i sin venstre side, men Arbejdsskadestyrelsen vil ikke anerkende det som en arbejdsskade, da dampene på kutteren ikke blev registreret som årsagen til hans blodpropper. Heller ikke han er blevet hørt som vidne eller offer til ulykken.

– Det er utilgiveligt, at Arbejdstilsynet ikke har henvendt sig. Jeg begriber ikke, at dødsulykken ikke endte i retten og med bøder til de ansvarlige. Jeg føler mig fandeme så svigtet og frustreret, siger Erik Schack til Fagbladet 3F.

Strakspåbud

Arbejdstilsynet nedlagde kort efter ulykken to strakspåbud til rederiet P/R Sussanne samt Grenaa Lossekompagni for at have overtrådt loven, da der ikke var gjort nok for at sikre ordentlig udluftning af lastrummet, hvor man kunne forvente udvikling af farlige gasser. Men tilsynet valgte herefter at henlægge sagen, da ejerne af P/R Susanne er i familie med de afdøde. Det var Hans Jørgen Hansen og hans søn, der sammen ejede rederiet.

Arbejdstilsynet forklarer, at det er normal praksis, at man ikke forfølger sager, hvor arbejdsgiveren er nært relateret til offeret.

– Det skyldes, at vi i Arbejdstilsynet tager et menneskeligt hensyn til, at det allerede har haft meget store personlige omkostninger, at man har mistet et nært familiemedlem, eller denne er kommet alvorligt til skade, udtaler Charlotte Martin, der er tilsynsdirektør i Tilsynscenter Nord, til Fagbladet 3F.

Hun pointerer også, at hun mener at tilsynet har placeret et ansvar for ulykken i kraft af de to strakspåbud.

Forældre: Kan ikke finde ro

Forældrene til den afdøde Morten Christensen fortæller, at de gerne så, at Arbejdstilsynet førte sagen til dørs og eventuelt indgav en politianmeldelse, selvom de er i familie med deres søns arbejdsgiver.

–  Vi har mistet en søn, men vi mener ikke, at nogen har nogen har fået ansvaret for ulykken. Vi vil have et ansvar placeret. Uanset, hvor det ligger. Før kan vi ikke finde ro og komme videre i livet, siger faren Svend Erik Christensen til Fagbladet 3F.

Powered by Labrador CMS