Tjek om din familie er sikret i tilfælde af din død

Det er en god idé at gøre dig klart, om dine nærmeste har nok til både dagen og vejen, hvis du ulykkeligvis skulle gå bort.

Har du styr på, hvem der får pengene fra din livsforsikring? Ellers klik igennem galleriet. Arkivfoto: SCANPIX
Har du styr på, hvem der får pengene fra din livsforsikring? Ellers klik igennem galleriet. Arkivfoto: SCANPIX
Offentliggjort Sidst opdateret

De færreste af os går rundt og tænker på, at vi en dag skal dø, eller at vi måske får en tagsten i hovedet i morgen. Derfor er det heller ikke særligt mange af os, der tænker over vores livsforsikring.

Men det er en god idé at undersøge, hvordan dine nærmeste er sikret økonomisk, hvis det alligevel skulle ske. Særligt hvis du for nylig er blevet gift, skilt, har fået børn eller din livssituation på anden vis har ændret sig.

Tjek din livsforsikring

I tilfælde af død er de fleste både dækket af forsikringer i deres pensionsordning – som du kan få et overblik over på pensionsinfo.dk – og gennem private forsikringer.

Tjek først, hvem der får udbetalt hvad, hvis du ulykkeligvis skulle dø.

Har du flere dækninger, kan der være forskellige begunstigede på hver af dem. Derfor er du nødt til at tjekke hver enkelt dækning.

Tjek dernæst hvor meget, der bliver udbetalt. Husk, at nogle beløb er skattefri, mens der i andre tilfælde skal betales skat eller afgift.

Er beløbet højt nok?

Derefter er det vigtigt at overveje, om beløbet – efter eventuelle skatter og afgifter – er tilstrækkeligt. Det siger uvildig pensionsrådgiver ved Pension Consult Lars Hjorth.

Hvad er en livsforsikring?

Hvis du dør pludseligt eller inden tid, kan en livsforsikring sikre dine nærmeste, ved udbetaling af et beløb.

Der findes mange former for livsforsikring, som er beregnet til at dække forskellige behov. De kan tegnes hver for sig eller kombineres i en lang række livsforsikringsprodukter.

Der er tre forskellige former for udbetaling:

  • Livsbetingede ydelse: Renteudbetalinger, der bortfalder ved den pensionsberettigedes død.
  • Engangsydelser: Beløbet udbetales én gang.
  • Ratevisudbetaling: Beløbet udbetales i rater.

Livsforsikring tegnes i modsætning til skadesforsikring som summaforsikring, dvs. at den aftalte erstatning udbetales ved forsikringsbegivenhedens indtræden uden hensyn til, om der er lidt et økonomisk tab.

– Nogle vælger, at de vil sikre, at familien kan komme videre i fem år, mens andre vil sikre, at deres partner kan leve resten af livet for de penge. Det skal man gøre op med sig selv, siger han.

Bor du i et hus eller en ejerlejlighed med din familie, skal dækningen måske være stor nok til, at de kan blive siddende i huset.

– Men er børnene flyttet hjemmefra, skal man måske beslutte, at den efterladte partner flytter fra huset, så dødsdækningen ikke behøver være så høj, siger Lars Hjorth.

Er du overforsikret?

Særligt ældre risikerer at være overforsikret, fortæller uvildig privatøkonomisk rådgiver og stifter af pengeministeriet.dk Karsten Engmann Jensen.

Han rådgiver mange ældre velstående kunder, som typisk er overforsikret igennem deres pension og betaler til en livsforsikring, som ikke altid er nødvendig.

– Hvis man har et hus til en værdi på to millioner og en pensionsopsparing, så arver børnene i forvejen flere millioner, når man dør. Så er der måske ikke grund til også at betale for en livsforsikring, der gør, at børnene får yderligere en million udbetalt, siger han.

Hvis du har små børn

Til gengæld kan det for forældre med små eller unge børn være relevant at tilkøbe en børnepension som en ekstra sikring udover deres livsforsikring, siger Lars Hjorth.

Med en børnepension får børn en månedlig udbetaling over en årrække, hvis man dør tidligt. Udbetalingen stopper senest, når børnene fylder 24 år.

Vælger man den ekstra dækning, skal man dog huske at tegne børnepensionen til alle sine børn.

– Mange husker det til det første barn, og glemmer det til det næste, men det har jo normalt ikke været meningen at gøre forskel på børnene, siger Lars Hjorth.

Klik igennem galleriet for at se, hvem der typisk får pengene fra en livsforsikring.

Kilde: Lars Hjorth.

Powered by Labrador CMS