Tjek naboens skorsten før du køber nyt hus
Røgen fra en brændeovn i nabohuset kan være til stor gene, så hav øjnene med dig, når du ser på hus.
Du er nok klar over, at du skal få styr på økonomien, tjekke tilstandsrapporten og lytte efter støj, inden du sætter din underskrift på et nyt hus. Men skeler du også til nabohuset?
Det bør du. Og du bør i særdeleshed se efter, om huset har en skorsten.
Artiklen fortsætter efter videoen
Brændeovn kan genere
En del boligejere ender i en penibel klemme på grund af naboens brændeovn, lyder det fra ingeniørfirmaet Dansk Miljørådgivning, DMR.
– Vi oplever rigtig mange, der er genereret af brændeovnsrøg fra naboerne, siger Lars Mortensen, som er civilingeniør og markedsdirektør hos DMR.
Det er ikke sikkert, der er røg at spore, når du sætter din underskrift på en mild forårsdag. Men når vinteren og kulden rammer, kan situationen være en anden.
Så har nabohuset en skorsten, så spørg både ejendomsmægleren og eventuelt den tidligere ejer og naboen selv ind til brugen af boligens brændeovn.
– Det er især generende, hvis det er naboens primære varmeforsyning, og de bruger træ til at fyre op dagligt, siger Lars Mortensen.
Det kan du se i boligens BBR-oplysninger, som blandt andet kan findes på bbr.dk eller dingeo.dk.
Skel desuden til højden på skorstenen, dit eget og naboens hus.
– Hvis nabohuset er et etplanshus med skorsten, og man selv har et toplanshus, så er det ikke svært at forestille sig, hvordan røgen kan komme til at genere, siger han.
Tal med naboen
Har du ikke nået at fange de potentielle røggener før et boligkøb, er der flere ting, du kan gøre på bagkant.
I første omgang kan du tage en snak med din nabo. For måske kan røggenerne mindskes ved at naboen anvender sit fyringsanlæg på en lidt anden måde.
Men gør det varsomt, lyder rådet på Brændefyringsportalen, som er under Miljøstyrelsen.
– Måske er naboen slet ikke klar over, at han fyrer på en måde, der forurener og generer dig. Og måske vil han hellere end gerne ændre på sin måde at fyre på, hvis han får det at vide, lyder det.
Det rådes endvidere til, at du går direkte til kilden i stedet for at brokke dig til andre naboer, samt at du holder hovedet koldt og gør opmærksom på problemet stille og roligt.
Giv eventuelt naboen Miljøstyrelsens guide til at fyre korrekt. Den kan du finde på Brændefyringsportalen.
Har du ikke held med den venlige dialog, kan du i sidste ende klage til kommunen.
Brændeovnsbekendtgørelsen giver nemlig kommunen beføjelse til at gribe ind, hvis der er problemer med forurening fra en brændeovn, en pejs, et pillefyr eller lignende, skriver Videncentret Bolius.
Kommunen kan for eksempel kræve, at naboens skorsten forhøjes, eller at fyringsanlægget indskrænkes, så det kun må bruges på afgrænsede tidspunkter eller med en bestemt brændsel.