Tjek dette inden du køber solcreme

Der er forskel på, om du rejser til Spanien eller Sri Lanka. Men selv til destinationer i EU-landene skal du være opmærksom, pointerer Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Offentliggjort Sidst opdateret

Når du rejser mod sydlige himmelstrøg, er solcreme en vigtig følgesvend i bagagen som et værn mod solens farlige stråler.

Og selv om det kan få kufferten til at føles ekstra tung, så kan det være en god idé at finde plads til tuberne hjemmefra.

Især hvis du skal uden for EU’s grænser, forklarer biolog Stine Müller, der er testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

– I Europa er der oplysningspligt af ingredienserne i plejeprodukter, så hvis du rejser til Spanien, kan du stadig se, hvad der er i, siger hun og tilføjer:

– Det kan man ikke regne med, hvis man eksempelvis skal til Thailand. For der gælder ikke samme regler for indholdsstoffer som i EU.

Der kan være stoffer i, som ikke er tilladt i Europa på grund af sundheds- eller miljørisiko. Det har Forbrugerrådet Tænk Kemi tidligere fundet eksempler på i kosmetik- og plejeprodukter.

– Når man er uden for EU, vil det være vores anbefaling at tage solcreme med hjemmefra for at være på den sikre side, siger Stine Müller.

Pas på dette stof

Kræftens Bekæmpelse fraråder solcremer, som indeholder stoffet 4-MBC, til børn under 12 år og gravide. Man kan ikke købe det i Danmark, men det kan findes på hylder i udlandet.

– Vi anbefaler generelt svanemærkede produkter, fordi den allergifremkaldende risiko er mindst mulig, forklarer Peter Dalum, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er der også en række indholdsstoffer, som du skal være meget opmærksom på – blandt andet solcremer med filtre som ethylhexyl methoxycinnamate og benzophenone-3.

Det samme gælder konserveringsmidler som methyl- og ethylparaben, blødgørende stoffer som cyclopentasiloxane og cyclomethicone samt antioxidanten BHT.

En række stoffer er tilladt i små koncentrationer, men er under lup – blandt andet for at være hormonforstyrrende.

Artiklen fortsætter under videoen …

Solcreme kan derfor bidrage til den samlede udsættelse for problematiske stoffer. Det drejer sig ikke om den enkelte solcreme, men den samlede eksponering – den såkaldte cocktaileffekt, forklarer Stine Müller.

– Vi har mange gode kemivalg, som er lette at tage – som miljø- og allergimærkerne, siger hun.

Derimod kan det være en udfordring, hvis man vil undgå bestemte stoffer – som eksempelvis parfume – som er godkendt i EU.

– Når vi tester plejeprodukter med nogle af vores sydeuropæiske søsterorganisationer, har de sjældent uparfumerede produkter med i test, da de er meget lidt udbredte, siger hun og tilføjer:

– Så hvis det er det, man vil undgå, er det fornuftigt at købe solcreme her og tage med på ferie.

Powered by Labrador CMS