Tilskuddet forsvinder: Gør vigtig ting nu
Der kan være mellem 10.000 og 15.000 kroner at spare på årsbasis, hvis du skifter oliefyret ud med en mere miljøvenlig varmekilde.
Har du et gammelt oliefyr stående hjemme i kælderen, bør du overveje, om det er tid til en udskiftning.
Artiklen fortsætter under videoen
Ved udgangen af 2020 udløber energispareordningen nemlig. Ordningen betyder, at du kan få tilskud til at skifte oliefyret ud – en udgift på mellem 7000 og 8000 kroner.
– Nogle energiselskaber har i praksis allerede lukket ned for tilskud, så hvis man har planer om at udskifte sit gamle oliefyr, så skal man måske fremskynde planerne, siger Carsten Vejborg, energirådgiver og leder af EnergiTjenesten Jylland-Fyn, i en pressemeddelelse fra mæglerkæden Home.
Energistyrelsen estimerer, at der findes op mod 100.000 aktive oliefyr i Danmark.
Ikke alle kan
Skal du skifte oliefyret ud, er det nærliggende at vælge en løsning med fjernvarme eller naturgas, som betegnes som nogle af de mest klimavenlige varmekilder.
Men det er ikke sikkert, du har den mulighed. Mange huse i landområderne kan for eksempel ikke få glæde af varmeløsningerne, så her kan du i stedet overveje en varmepumpe.
– Salget af varmepumper er steget støt de senere år. Bor man i områder uden en kollektiv varmeforsyning, er det i min optik den mest fremtidssikrede løsning, siger Vagn Holk Lauridsen, der er sektionsleder i Energieffektivisering & Ventilation fra Teknologisk Institut.
Stor besparelse
Luft til vand-varmepumper er en god løsning i de fleste boliger og vil samtidig kunne mærkes på pengepungen.
– Der kan være mellem 10.000 og 15.000 kroner at spare årligt på varmeregningen, siger Vagn Holk Lauridsen.
Selv om det ifølge sektionslederen ikke er nogen kompliceret installation at skifte sit oliefyr – og at udgiften til installationen ventes at tjene sig selv ind i løbet af syv til ti år – er der alligevel nogle særlige fokuspunkter.
– Huset skal gerne være isoleret op til en rimelig standard. Det vil sige, at vinduerne skal være gode, og huset skal være tæt, siger Vagn Holk Lauridsen.
Du kan derfor overveje, om loftet og murene skal efterisoleres og vinduerne tætnes i forbindelse med installationen, så varmepumpen udnyttes optimalt.
Det er også en fordel, hvis pumpen har en stor overflade at sende varme ud til.
– Derfor er det godt at have gulvvarme frem for små radiatorer, siger Vagn Holk Lauridsen.
Når du både skal installere en ny varmeløsning og muligvis energioptimere boligen, kan prisen løbe op. Men vær opmærksom på, at energirenoveringer giver mulighed for både tilskud, fradrag og rådgivning.
Det gælder både tilskud fra energiselskaberne til rådgivning og renovering, mens du også kan bruge håndværkerfradraget på at trække arbejdsløn til energirenoveringer og klimatiltag fra i skat, oplyser Energistyrelsen.
Sparer snildt 1000 kroner
Ifølge beregninger fra Bolius – boligejernes videncenter – kan en familie i en parcelhusvilla cirka spare mellem tre og fem procent på den årlige varmeregning, hvis man slukker radiatoren om sommeren.
Typisk vil det være mellem 1000 og 1500 kroner.
– Men er ens anlæg nyere – altså mindre end 10-15 år gammelt – vil besparelsen dog ikke være i det lav, pointerer bygningskonstruktør og energivejleder Tue Patursson fra Bolius.
Energistyrelsen har specifikke guides til at sommerlukke for varmen på sparenergi.dk, og det samme har Bolius på deres hjemmeside.
Men skulle du ikke finde en guide til lige præcis dit varmeanlæg, kan du som regel finde sommerventilen ved at følge rørene fra dér, hvor din installation starter.
– Ventilen sidder efter en forgrening af rørene, hvor én streng går til brugsvand og en anden til radiatorer, tipper Tue Patursson.
– I værste tilfælde kan det være, at man får lukket for det varme vand til bruseren. Og så må man prøve at finde den rigtige ventil igen. Man kan ikke komme til at lave store skader, når man prøver sig frem, siger han.