Tilrejsende kriminelle fylder i fængslerne
Hver syvende celle optages af turister, asylansøgere og andre tilrejsende. Stor udfordring, mener Venstre.
På ni år er antallet af tilrejsende udlændinge tredoblet i de danske fængsler. I 2013 havde 15 procent af alle indsatte hverken dansk pas eller adresse ifølge Kriminalforsorgens nye årsstatistik. I 2004 udgjorde samme gruppe kun fem procent af de indsatte.
Dermed er antallet af tilrejsende kriminelle steget fra et dagligt gennemsnit på 204 personer i 2004 til 632 personer i 2013, skriver Fængselsforbundets fagblad, Fængselsfunktionæren.
Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, synes, at tallene er foruroligende. Han ser det som udtryk for en udvikling, hvor udlændinge står for mere og mere kriminalitet i Danmark.
– Det er på dette område, at vi især har en udfordring. For mens kriminaliteten falder blandt danskere, er den stigende for den gruppe af udlændinge, som har ulovligt ophold i Danmark.
– Det er måske ikke så overraskende. Hvis man har fået afvisning på asyl, har man jo ikke så meget at tabe, siger Karsten Lauritzen til Fængselsfunktionæren.
Retspolitikeren mener, at kriminelle udlændinge vælger at tage til Danmark, fordi man som indsat får en høj indkomst.
– Det er desværre et faktum, at udlændinge kan tjene mere i ufrihed ved at afsone i et dansk fængsel, end de kan tjene i frihed i deres eget land.
– Hvis jeg var kriminel østeuropæer, ville jeg også tage til Danmark for at begå kriminalitet. Den afskrækkende virkning af de danske fængsler er ikke så stor, siger han.
Det er især i arresthusene, at der er mange udlændinge. Her optog de 22 procent af pladserne i 2013. I landets største arresthus – Københavns Fængsler – var tallet helt oppe på 45 procent.
Også i de lukkede fængsler er der mange udlændinge. I 2013 drejede det sig om 15 procent, mens der kun var 0,7 procent udlændinge i de åbne fængsler.
Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, mener ikke, at udlændingene skal behandles ringere, men man behøver ikke at bruge alle resocialiseringsværktøjer på dem.
– De skal hverken have dårligere celler eller ringere løn. Men der er ikke grund til at bruge hele tilbudspaletten i form af uddannelses og behandlingstilbud til indsatte, som kun skal være her i kort tid.
– I stedet kunne man indrette særlige afdelinger med lettere værkstedsarbejde til dem, siger han.
/ritzau/