Tillykke, du overlevede kræft: Nu venter disse ubehageligheder
Det er en kamp at overvinde en kræftsygdom, men kampen stopper på ingen måde, når man tilsyneladende er blevet rask efter sin cancerdiagnose.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse overlever flere og flere danskere kræft. Selvom det er en god nyhed, er det dog på ingen måde en dans på roser at overleve en kræftdiagnose.
Kræftens Bekæmpelse har undersøgt, hvilke senfølger der er oftest kommer, når en patient har overlevet kræft.
Ifølge undersøgelsen er det sygdomme som sukkersyge og andre stofskiftesygdomme som sygdom i skjoldbruskkirtlen samt sygdomme i testikler eller æggestokke, overlevende kræftpatienter oftest lider af.
Undersøgelsen viser også, at senfølgerne hænger nøje sammen med den oprindelige kræftdiagnose.
– Eksempelvis er der særlig høj risiko for stofskiftesygdomme hos patienter, der har haft Hodgkin lymfom, som ofte behandles med stråleterapi mod skjoldbruskkirtlen, siger Kathrine Rugbjerg fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.
Problem kan være større
Ifølge Kathrine Rugbjerg kan undersøgelsens resultater dog ikke vise, hvor omfangsrigt problemet med senfølgesygdomme af kræft reelt er.
– Vi har kun medregnet de senfølger, der kræver hospitalsindlæggelse. Det vil sige, at der er et meget større antal patienter med senfølger som eksempelvis kun kommer til deres egen læge med problemerne. Det understreger hvor vigtigt det er med mere forskning og viden indenfor dette område, siger Kathrine Rugbjerg.
Grundlæggende positivt
Resultaterne kan være nedslående læsning, men undersøgelsen er et tegn på en positiv tendens – nemlig at flere mennesker overlever kræft. Derfor kommer der nu også mere fokus på, hvordan tidligere kræftpatienter kan få et godt liv efter sygdommen ifølge Mette Vestergaard Jensen, læge ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning
– Jo mere vi ved om, hvilke sygdomme kræftoverleverne risikerer at få, jo bedre kan vi være opmærksomme på symptomer og sætte tidligt ind med behandling og dermed mindske omfanget. Vores resultater giver også anledning til yderligere undersøgelser af, om man måske kan vælge behandlingsmetoder eller kombinationer af behandling, der giver den samme gode overlevelse men færre senfølger, siger Mette Vestergaard Jensen.
Forskerne har fulgt kræftpatienter, der fik deres kræftdiagnose mens de var mellem 15 og 39 år gamle. Det er første gang man har undersøgt risikoen for sygdomme i hormonsystemet specifikt hos denne gruppe af kræftoverlevere ifølge Kræftens Bekæmpelse.