Tibet-sagen: Ulovlige ordrer fra politiet – betjente gøres til syndebuk

Tibet-kommissionens rapport er fyldestgørende, siger Pape. Politiet selv har truffet forkerte beslutninger.

To ledende politifolk står til disciplinærstraf, fordi de satte Grundloven ud af kraft under kinesisk statsbesøg. Præsident Hu Jintao skulle ikke se tibetanske flag. Foto: Www.colourbox.com/Free
Offentliggjort Sidst opdateret

Politiet gav klart ulovlige ordrer ved to kinesiske besøg. Det konkluderer Tibetkommissionen i sin beretning mandag.

Borgernes ret til at ytre sig blev knægtet ved besøgene i 2012 og 2013. Her gæstede henholdsvis præsident Hu Jintao og formanden for det kinesiske parlaments overhus Danmark.

Desuden fik Folketinget fejlagtige informationer om, hvordan politiet havde forholdt sig, fastslår kommissionen.

Over 70 personer er blevet afhørt. Kommissionen har også studeret et stort efterforskningsmateriale fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

– Det er meget alvorlige forhold, udtaler justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en skriftlig kommentar efter at have modtaget beretningen.

Demonstranter blev aktivt af politiet hindret i at komme med tilkendegivelser, der var kritiske i forhold til Kina. De blev også forhindret i at være synlige for den kinesiske præsident, noterer kommissionen om besøget i 2012.

Ingen kendte ordren

Både Grundloven, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og politiloven er blevet tilsidesat af politiet i den generelle ordre.

Men ingen ministre eller ansatte i Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Statsministeriet eller Hofmarskallatet vidste besked. Heller ikke den øverste ledelse i Københavns Politi, PET og Rigspolitiet kendte til ordren, hedder det.

I stedet er der grundlag for disciplinærsager mod vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé. Førstnævnte ledede operationen, mens den anden ledede tre centrale politiaktioner.

Begge har desuden afgivet erklæringer med “urigtige, vildledende og ufyldestgørende oplysninger”, sådan at Folketinget blev ført bag lyset. Politikommissæren har ikke nøjedes med selv at lyve. Han bad også en underordnet om at afgive urigtig erklæring, mener kommissionen.

De to mænds chef, politiinspektør Mogens Lauridsen, forholdt sig passiv, da der kom klager og omtale af politifolks jagt på tibetanske flag og andre indgreb.

Han tjekkede ikke den operationsbefaling, som Claus Hjelm Olsen havde skrevet. Dette er kritisabelt, lyder bedømmelsen.

Politiforbundets formand mener, det er ærgeligt, at to betjente er de eneste, der mærker konsekvensen af sagen. Det siger han i et direkte interview på TV2 News.

– Det er bedrøveligt, at to betjente gøres til syndebuk, siger Claus Oxfeldt.

Politiet fodret

Desuden får Udenrigsministeriet og PET mildt kritiske bemærkninger i kommissionens beretning.

Ministeriet videregav informationer til politiet om kinesernes syn på demonstranter. Men “ingen tog skridt til til at præcisere hensigten med videregivelsen”.

Også PET fodrede politiet med oplysninger om kinesiske bekymringer for demonstrationer. Men efterretningstjenesten undlod at præcisere, at dette ikke betød, at demonstranter ikke måtte være synlige, fremhæves det.

Kommissionen bemærker desuden, at tre PET-ansatte “i vidt omfang handlede på egen hånd og uden overordnet ledelse i PET”.

Må aldrig ske igen

Det var Københavns Politi, der selv besluttede at forhindre danskere i at demonstrere for Tibet under et kinesisk besøg i Danmark. Det konkluderer Tibet-kommissionen. Og dermed er sagen opklaret.

Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

– Jeg kan kun forholde mig til kommissionens rapport. Det er et særdeles grundigt stykke arbejde med to streger under konklusionen, siger Søren Pape Poulsen.

Han fastslår, at der nu bliver indledt sager mod to polititjenestemænd, som har ansvaret for, at der blev givet klart ulovlige ordrer ved to kinesiske besøg.

Borgernes ret til at ytre sig blev knægtet ved besøgene i 2012 og 2013, da henholdsvis præsident Hu Jintao og formanden for det kinesiske parlaments overhus gæstede Danmark.

Desuden fik Folketinget fejlagtige informationer om, hvordan politiet havde forholdt sig, fastslår kommissionen.

– Det her kan ikke forsvares på nogen måde. Der er ikke nogen hos politiet, som er i tvivl om, at det her aldrig må ske igen, siger Søren Pape Poulsen.

Powered by Labrador CMS