Terrorsag: Omars lillebror anholdt
Fredag klokken 10.35 anholdt Københavns Politi den 18-årige lillebror til gerningsmanden bag forrige weekends terror i København, Omar El-Hussein, skriver B.dk.
Broren bliver lørdag fremstillet i grundlovsforhør sigtet for »medvirken til gerningsmandens handlinger den 14. og 15. februar«.
Anklagemyndigheden vil kræve lukkede døre og navneforbud i sagen. Københavns Politi har blot bekræftet, at de fredag formiddag »anholdt en ung mand«, men en nabo bekræfter over for Berlingske, at den unge mand er lillebror til Omar El-Hussein.
Naboen i Vognmandsmarken på Østerbro, hvor anholdelsen fandt sted, er ikke i tvivl om identiteten på den anholdte.
»Det var ham, som politiet slæbte med. Jeg kunne se det med det samme,« siger naboen, som så anholdelsen fra sit køkkenvindue, til Berlingske.
Den 18-årige lillebror er i forvejen kendt af politiet.
I Vognmandsmarken var der fredag en større politiefterforskning i gang.
Betjente forlod området med blandt andet en flyttekasse, og to efterforskere kom op fra kælderen under ejendommen med en stor, sort affaldssæk.
Der var et massivt politiopbud i hele området omkring Hans Knudsens Plads, og i en periode var hele boligblokken, hvor den anholdte boede, afspærret af betjente med maskinpistoler. Ifølge Berlingske oplysninger fjernede politiet også en bil, som holdt parkeret ved det nærliggende Lidl-supermarked.
Indtil videre er lillebroren til Omar El-Hussein, der døde efter en skudkamp med politiet forrige weekend, blot anholdt og sigtet. Først lørdag kommer han foran en dommer.
Terrorekspert Magnus Ranstorp, forskningschef på Forsvarshögskolan i Stockholm, understreger, at politiet formentlig har god grund til at anholde broderen, men at det endnu er for tidligt at sige noget om hans eventuelle involvering i terroren forrige weekend.
»Men hvis han er involveret, er det ikke første gang, at brødre samarbejder om terror. Vi havde bombemændene i Boston i 2013 og de franske brødre fra terrorangrebet i Paris i januar i år,« påpeger Magnus Ranstorp over for Berlingske.
Han peger på, at fredagens anholdelse viser, at politiet stadig efterforsker terrorangrebet mod København på fuld kraft.
»Derfor er det vigtigt, at politiet ikke tvinges til at lave en redegørelse nu. Der kommer informationer ind hele tiden. Efterforskningen udvikler sig stadig. Det haster ikke at have en redegørelse. Lad nu politiet gøre et grundigt arbejde,« appellerer Magnus Ranstorp med henvisning til kravet på Christiansborg fra oppositionen og SF om en redegørelse for forløbet.
Med anholdelsen af lillebroren til Omar El-Hussein har politiet nu anholdt og sigtet i alt tre unge mænd for medvirken til terrorangrebet forrige weekend. Torsdag fik de to andre mistænkte hjælpere forlænget deres fængslinger med fire uger.
Magnus Ranstorp peger på, at der stadig er mange uafklarede spørgsmål i sagen:
»Hvem hjalp Omar El-Hussein forrige weekend og hvordan? Vi mangler også stadig at komme til bunds i, hvor han blev radikaliseret. Har han haft en mentor i København? Hvad har han lavet i de to uger, hvor han var på fri fod.«
Det er dog blevet fastslået, at den ene af de to personer – en 22-årig mand som torsdag fik forlænget fængslingen, tidligere har begået kriminalitet med Omar El-Hussein.
Den 22-årige formodede medskyldige blev i 2012 dømt for at have begået et indbrud, hvor Omar El-Hussein også var indblandet, viser retsdokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i. Dokumenterne viser også, at begge er kommet i miljøet omkring Nørrebrobanden Brothas.
Samtidig fremgår det, at den 22-årige har været inde og ude af fængsler de seneste år. I 2012 blev han for eksempel idømt 40 dages fængsel for besiddelse af en lægtehammer og en kniv og for at have truet en politibetjent under en ransagning. Her formede den 22-årige pegefingeren og langfingeren som en pistol, som han satte for egen tinding. Han kiggede betjenten i øjnene og sagde:
»Jeg fucking plaffer dig.«
Den anden person, som torsdag fik forlænget fængslingen – en 19-årig mand blev i 2011 dømt for indbrud. Hans fængselsstraf blev suspenderet på betingelse af, at han samarbejdede med de sociale myndigheder om at blive lovlydig. Godt to år efter begik han igen indbrud.
Strafferammen for medvirken til drab og drabsforsøg er fængsel på op til livstid.