Teenagere er ulykkemagneter i trafikken

Forældrene har stor betydning for de unges adfærd på vejene. Men drop dundertalen, og sæt klare forventninger op, lyder det fra Rådet fra Sikker Trafik.

Det er sæson for cykellygter. Og der er mange ting, du skal huske. KLIK FOR AT SE DE (STRENGE) REGLER FOR LYS PÅ CYKLENFoto: Colourbox
Det er sæson for cykellygter. Og der er mange ting, du skal huske. KLIK FOR AT SE DE (STRENGE) REGLER FOR LYS PÅ CYKLENFoto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Ti gange så mange 16-årige kommer til skade eller bliver dræbt i trafikken i forhold til seksårige, viser tal fra Vejdirektoratet.

Det har fået Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden til at gå sammen om kampagnen “Teenager i trafikken”.

Rådet for Sikker Trafik peger på uopmærksomhed som den største synder.

De fleste ulykker blandt unge sker i kryds, hvor enten de eller de involverede bilister overser vigepligten.

– Vi kan ikke sige, om det skyldes mobiltelefoner som sådan, men der er en grad af uopmærksomhed i ulykkerne, siger projektleder Rosa Nissen fra Rådet for Sikker Trafik.

– Man har brug for sin fulde opmærksomhed i trafikken, for der sker hurtigt rigtig mange ting, pointerer hun.

Ét kæmpe problem

Ude på vejene oplever færdselspolitiet, at det især er netop mobiler, som snupper opmærksomheden fra trafikken.

– Vi ser også, at de unge har musik i ørerne. Det er ikke ulovligt, men det nedsætter høresansen, og den har man også brug for, advarer politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationalt Færdselscenter.

Rådet for Sikker Trafik har spurgt teenagerne selv, hvad der påvirker deres trafikadfærd.

Og til stor overraskelse for organisationen svarer halvdelen af de adspurgte teenagere mellem 13 og 16 år, at forældrenes krav til dem får dem til at overholde reglerne på vejene.

Risikoen for at blive snuppet af politiet samt historier om trafikulykker har også stor betydning.

Vennerne er ikke så vigtige

Besvarelserne tyder på, at vennerne til gengæld ikke har så meget betydning for teenagerne, som man måske i første omgang skulle tro, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.

26 procent af de adspurgte svarer nemlig, at vennerne er blandt det, der får dem til at overholde reglerne i trafikken.

– Så selv om man har en teenager i huset og tænker: “Det løb ér kørt – de hører slet ikke efter”, så gør de det faktisk. De vil gerne have faste og klare regler og rammer fra deres forældre, siger projektleder Rosa Nissen.

Forældre har nøglerolle

Rådet for Sikker Trafik opfordrer forældrene til at droppe den store dundertale og den løftede pegefinger, men i stedet stille tydelige forventninger op.

Bliv ved med at stå fast på, at de skal have lys på cyklen, når det er mørkt, og at de skal lade mobilen ligge i lommen og ikke tjekke Instagram, skifte sang eller sende en besked, mens de cykler.

– Og så kan man lige kort fortælle, hvorfor det er farligt, tilføjer Rosa Nissen.

Hun pointerer, at forældrene selvfølgelig også selv skal efterleve de krav, som de sætter op. Selv børn i den alder kopierer nemlig forældrenes adfærd rigtig meget.

– Så hvis man selv sidder i bilen med mobilen i hånden, så bliver det hult at høre på, siger Rosa Nissen.

Selv om det ikke er et lovkrav, appellerer både Rådet for Sikker Trafik og politiet til, at alle – også teenagerne – bruger cykelhjelm.

– En teenager synes måske, at en cykelhjelm ser dum ud og ødelægger håret. Men en cykelhjelm kan redde liv og gøre, at man måske ikke ender som en grøntsag, hvis man bliver kørt ned eller styrter på cyklen, understreger politiassistent Christian Berthelsen.

Tal med de unge

Direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, mener, at det er en god idé at tale med dine børn om vigtigheden af at køre med lys.

– Børn skal vide, at hvis de har glemt lygterne, eller batterierne er løbet tør, så skal de ikke cykle, for det er dødsensfarligt ikke at blive set i trafikken, siger han til Ritzau.

Klaus Bondam anbefaler også, at du og dine børn har et ekstra sæt lygter eller batterier med i tasken.

I galleriet ovenfor kan du se de vigtigste regler for cykellygter.

Powered by Labrador CMS