TDC bliver straffet af skuffede aktionærer på børsen
Telekoncernen TDC er voldsomt presset, måske endda på sin overlevelse. Det sender aktien markant ned.
Det er blevet en helt anden verden for TDC, siden selskabet kom tilbage på børsen i 2010. Dengang blev investorerne lovet, at de kunne læne sig tilbage og glæde sig til deres del af overskuddet hvert år. Men alt er ændret.
Konkurrencen er benhård, og TDC har svært ved at tjene penge. Derfor bryder selskabet nu for anden gang siden børsintroduktionen løfterne til sine investorer.
Det får investorerne til at flygte fra aktierne i TDC, der fra børsens åbning onsdag falder med omkring 13 procent til 30,6 kroner per aktie.
I en netop præsenteret strategi fortæller TDC, at udbyttet – udbetaling af overskud til aktionærer – er sænket til en krone per aktie i 2016. Samtidig er den dividende, der var lovet for 2015, annulleret.
– Det er det klareste signal, man kan sende, om at sorte skyer for alvor trækker sig sammen over selskabet. TDC er ekstremt presset. Flere forretningsindtjeninger lider, og deres gæld er høj, siger TDC-analytiker hos Sydbank Morten Imsgard til Ritzau.
Siden børsnoteringen er udbyttet faldet fra 4,35 kroner per aktie til altså nu én krone. Det gør ondt på aktionærerne, men TDC har brug for hver en krone til at holde sig selv kørende.
– Til deres forsvar så er der sket ufatteligt meget, siden de blev noteret i 2010. Deres markeder har udviklet sig voldsomt meget, og konkurrencen har ændret sig. Så der var ikke nogen i 2010, der kunne forestille sig, at TDC ville være i den forfatning, de er i nu.
– Der er behov for at holde pengene i selskabet, så der kan investeres i både kommercielle aktiviteter og i deres netværk, siger Morten Imsgard.
I strategien lægges der op til – ud over en stribe kommercielle tiltag – at frasælge de svenske aktiviteter, hvor TDC omsatte for milliarder i 2014. Men der bliver ikke tjent penge nok.
– Det er ikke mere end en halvt år siden, at der var tale om at købe mere op i Sverige. Så tingene går hurtigt. Sverige tjener ikke nok penge, men der er ikke penge til at investere i at løfte indtjeningen, siger Morten Imsgard.
Skulle TDC sælge Sverige, vil selskabet blive endnu mindre. Og det kan blive livstruende på længere sigt. Tendensen i Europa er, at teleselskaber køber eller bliver købt, fordi størrelse er afgørende.
– Det bliver mere og mere relevant, hvordan de skal overleve. Det kan sagtens ende med, at de må erkende, at det er for svært at stå på egne ben, siger Morten Imsgard.
/ritzau/