Tavs om Findsen

Ny bog bringer Trine Bramsen i problemer

Offentliggjort Sidst opdateret

Socialdemokratiet og i særdeleshed Trine Bramsen (S) er kommet i fokus, efter at den hjemsendte spionchef Lars Findsen torsdag udgav en bog, hvor han fortæller sin historie om FE-sagen.

I bogen skriver han blandt andet kritisk om netop Bramsen. 

Men Bramsen vil ikke kommentere bogens indhold.

Det siger den tidligere forsvarsminister til TV 2 News.

- Jeg har tavshedspligt

- Du kan spørge, lige så mange gange du vil. Jeg har prøvet at give svaret. Jeg kommer ikke til at kommentere på noget, der vedrører denne sag. Jeg er underlagt tavshedspligt, og den har jeg i sinde at overholde, siger Bramsen til tv-stationen.

Hun tilføjer, at der kører en sag mod Findsen ved domstolene, og "det rigtige er at afvente den sag", lyder det fra Bramsen.

Sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) stjal overskrifter torsdag - midt i den igangværende valgkamp.

Blandt andet skriver Findsen i bogen om et møde med daværende forsvarsminister Trine Bramsen 17. august 2020.

Frygtede angiveligt for regeringens liv

Hun sagde, ifølge ham, at hun var "med på, at der ikke er noget at bebrejde hverken FE, din indhentningschef eller dig. Men du har været med så mange år, at du godt ved, at jeg skal kunne tælle til 90".

Ifølge bogen frygtede Bramsen, at kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne ville ramme så voldsomt, at regeringen måtte gå af. 

Ved at hjemsende Findsen og flere andre centrale medarbejdere kunne noget af kritikken afbødes.

Findsen er i en straffesag sat under tiltale for at have røbet statshemmeligheder over for flere personer, efter at han blev hjemsendt fra topposten i FE i august 2020.

Sagen mod Lars Findsen

Få et overblik over forløbet i sagen mod Lars Findsen:

* 21. august 2020: Lars Findsen, der siden 2015 har været chef for FE, fritages for tjeneste. Det sker, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) får materiale fra en eller flere whistleblower, og TET indleder en undersøgelse.

* 24. august 2020: Forsvarsministeriet offentliggør hjemsendelserne og TET oplyser i en rapport, at FE kan have begået en stribe lovbrud, herunder at have hemmeligholdt "uberettigede" aktiviteter.

* 21. december 2020: En undersøgelseskommission nedsættes af justitsminister Nick Hækkerup (S) for at undersøge sagen.

* 8. december 2021: Fire daværende og tidligere ansatte i PET og FE anholdes. De sigtes for at lække højt klassificerede oplysninger efter straffelovens paragraf 109 stk. 1, der kan give op til 12 års fængsel. En af dem er den hjemsendte spionchef, Lars Findsen.

* 9. december: Findsen fremstilles i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre, så sigtelsen hemmeligholdes. Der nedlægges samtidig navneforbud. Findsen varetægtsfængsles. Fængslingen forlænges senere til 10. januar. En anden person fængsles også, men løslader efter nogle dage.

* 13. december: Undersøgelseskommissionen færdiggør undersøgelsen af TET's kritik af FE. Den finder ikke grundlag for at rejse kritik af hverken FE eller de enkelte medarbejdere.

* 10. januar: Københavns Byret forlænger Lars Findsens fængsling indtil 4. februar. Ved retsmødets begyndelse ophæver dommeren det navneforbud, som Findsen har været beskyttet af, og hans navn kan offentliggøres.

Resten af retsmødet foregår for lukkede døre, men Findsen siger til fremmødte journalister, at han nægter sig skyldig.

* 4. februar: En dommer i Københavns Byret forlænger igen fængslingen af Lars Findsen. Ved tidligere retsmøder var begrundelsen, at der var frygt for, at han vil forhindre efterforskningen på fri fod. Nu udvides den til også at være af risiko for, at han vil gentage den forbrydelse, han er sigtet for.

10. februar: Spionchefen kærer spørgsmålet om varetægtsfængsling til Østre Landsret, der på ny skal tage stilling til, om han skal sidde fængslet.

17. februar: Østre Landsret oplyser i en pressemeddelelse, at Lars Findsen skal løslades. Betingelserne for varetægtsfængsling er ikke opfyldt, vurderer retten. Landsretten mener dog, at der er begrundet mistanke om, at han er skyldig.

Kilde: Ritzau, DR, Ekstra Bladet, Berlingske, Facebook.

Han blev hjemsendt på baggrund af en kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne. Kritikken er senere blev afvist af en kommission.

Tidligere forsvarsminister Trine Bramsen er helt tavs om Lars Findsens bog.
Tidligere forsvarsminister Trine Bramsen er helt tavs om Lars Findsens bog.
Powered by Labrador CMS