Tåregas og kaos i Hongkong

Der hersker i øjeblikket kaos i flere dele af Hongkong. Foto: Wally Santana/AP
Udgivet Opdateret

Flere og flere af Hongkongs indbyggere gør oprør mod Kina og kræver reelt demokrati.

Et stort opbud af politi affyrede tåregas mod en voksende prodemokratisk bevægelse i Hongkong, der søndag indledet en omfattende civil ulydighedskampagne for at kræve mere politisk frihed fra Kina.

En del af byens finansdistrikt blev kastet ud i kaos, da et stort antal aktivister samledes omkring politiets barrikader, som var oprettet for at holde andre demonstranter i skak.

Politiet, der havde taget opstilling i op til fem geledder nogle steder, bar gasmasker og hjelme, og de anvendte tåregas og pebersprays ved en del af konfrontationerne med de overvejende unge demonstranter.

Der var lørdag aften over 10.000 primært unge aktivister på gaden for at protestere mod de kinesiske myndigheder, der afviser at indføre et fuldt demokrati i Hongkong, som i henhold til en aftale med briterne i 1997 har friheder langt ud over, hvad der ses i Kina.

Men mange frygter, at Kina langsomt undergraver disse rettigheder, og der har i dagevis været protester og mindre voldelige sammenstød

Mange af aktivisterne bærer beskyttelsesbriller og har viklet plastfilm om ansigt for at være beskyttet, hvis politiet skulle anvende pebersprays, som det skete for få dage siden.

Regeringslederen i Hongkong, Leung Chun-ying, appellerede søndag til demonstranterne om at indstille de ulovlige aktioner.

– Stop ulovlige demonstrationer og forlad området omkring regeringshovedkvarteret, sagde han.

I en officiel kommentar fra Beijing udtaler de kinesiske ledere, at de “har tillid til at Hongkong kan klare problemerne.”

Beijing vil tillade valg af byens næste leder i 2017, men Kina insisterer på, at kandidaterne skal godkendes i Beijing.

En fremtrædende prodemokratiske gruppe, Occupy Central, har i måneder haft planer om at lukke hele finanskvarteret i Hongkong ved at få tusindvis af mennesker til at sætte sig på gader og gulve i området,

En af lederne af Occupy Central, Benny Tai, sagde tidligt søndag, at hans bevægelse nu vil gå sammen med de mange unge aktivister i forberedelserne af Occupy- kampagnen, der skulle begynde den 1. oktober.

– Vi fremskynder det. Occupy Central begynder nu sagde Tai til demonstrant- Fra nu af bliver der flere konfrontationer, muligvis voldelige, siger den politiske analytiker Sonny Lo.

Hongkong har omkring syv millioner indbyggere.

Newspaq

Powered by Labrador CMS