Tandlægeskræk: Sådan overvinder du frygten

Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Fire ud af ti danskere lider af tandlægeskræk, men angsten kan overvindes. Her får du gode råd til, hvordan du ryster frygten af dig.

Hjertet banker hurtigere, maven knuger sig sammen og håndfladerne bliver svedige. Sådan har mange danskere det, når kortet om det regelmæssige tandeftersyn dumper ned i postkassen. Det kender studerende Annemette Drue fra Næstved alt til. Hun har haft tandlægeskræk i mere end seks år.

– Jeg græder hver gang, fra jeg går ind på klinikken, til jeg træder ud igen. Jeg får ondt i maven i flere uger op til tandlægebesøget. Det påvirker mig rigtig meget, siger hun til Newspaq.

Og det er slet ikke ualmindeligt. Frygten for tandlæger er nemlig en af de mest udbredte fobier i Danmark kun overgået af højdeskræk. Undersøgelser viser, at fire ud af ti danskere lider at tandlægeskræk.

– Det er socialt accepteret at være bange for at gå til tandlægen. Munden er det mest følsomme område på din krop. Det er mere følsomt end kønsdelene og derfor kan det være meget ubehageligt. Man bliver også bange fordi, man ikke har kontrol over situationen, siger Erik Friis-Hasché, der har forsket i tandlægeskræk ved Københavns Universitet til Newspaq.

En ud af ti frygter tandlægen så meget, at der er tale om en egentlig fobi, og de undgår derfor helt tandlægebesøget, hvilket kan have alvorlige konsekvenser.

– Tandsundheden bliver meget dårlig, og de bliver flove over deres tænder og udseende. Det er en meget alvorlig psykisk komplikation, og det forringer livskvaliteten i høj grad, siger Erik Friis-Hasché.

Men der er hjælp at hente. Hos Tandlægeklinikken GladTand har man specialiseret sig i at behandle patienter, der lider af tandlægeskræk. Når patienterne besøger klinikken for første gang, skammer de sig ofte over, at de ikke et kommet før.

– Vi stiller os ikke til dommer over, at de ikke har været til tandlæge. Vi er der for at hjælpe, og sætter tiden af til det, siger Kathrine Kjær, der leder tandlægeklinikken GladTand, der har fokus på patienter med tandlægeskræk.

Annemette Drue valgte i september sidste år at opsøge en tandlæge, der tog særligt hensyn til patienter med tandlægeskræk. For hende gjorde det en kæmpe forskel.

– De tog det stille og roligt og i mit tempo. Det har hjulpet en smule på min frygt, fordi de ved, hvordan jeg har det og tager stort hensyn til det, siger hun.

Hos Tandlægeklinikken GladTand er man enig i, at det er vigtigt at finde en tandlæge, som man føler sig tryg ved.

– Hvis der ikke er tillid, så kommer det aldrig til at fungere. Så er det bedre at finde en anden, ellers er der stor risiko for, at man ikke dukker op og derfor ryger ud af systemet igen, siger Kathrine Kjær.

24-årige Annemette Drue har også et godt råd til, hvordan man kan håndtere sin tandlægeskræk.

– Det er vigtigt at fortælle, at man lider af tandlægeskræk, når man bestiller tiden hos tandlægen. For mig hjælper det ofte at have musik i ørerne under behandlingen, så kommer tankerne lidt væk, siger hun.

Fakta:

Her er ekspertens råd til, hvordan du slipper af med din tandlægeskræk:

– Erkend din angst. Det hjælper ikke at gemme den væk. Der er mange, der har det ligesom dig.

– Vælg en tandlæge, som du har tillid til, og som arbejder særlig med patienter med tandlægeskræk.

– Forbered dig til tandlægebesøget med afspændingsøvelser. Musik under konsultationen kan også være en god idé.

– Vælg en tid om formiddagen, så du ikke skal være nervøs hele dagen, og mød op veludhvilet og afstresset.

– Få regelmæssig konsultationer, så du kommer ind i en god rytme. Start med hver tredje måned.

– Lav en aftale inden konsultationen om, hvad det skal koste, og hvor meget det haster.

– Få tandlægen til at forklare, hvad der skal ske under behandlingen. Spørg altid, hvis der er noget, du er i tvivl om eller ikke forstår.

– Tal med tandlægen om, hvordan behandlingen kan blive så smertefri som muligt.

– Du kan bede tandlægen om et håndspejl, så du kan se, hvad der foregår.

Newspaq

Powered by Labrador CMS